>

novosti logo

Kronika Kronika

Vatrena neman u Dalmaciji

Posebno dramatično bilo je i kanjonu rijeke Krke, a vatra se na nekih dvjestotinjak metara približila i manastiru

Enormno visoke temperature u svim krajevima Dalmacije, pogodovale su nastajanju mnogobrojnih požara. Posljednjih dana vatrena stihija zaprijetila je i kninskom selu Vrbnik, ugrozivši zaseoke Zelići i Miloši, ali pravovremenom reakcijom hrabrih vatrogasaca spašeni su ljudski životi i imovina. Nadljudska snaga koju su uložili vatrogasci, pokazala se jačom od vatrene stihije, kakva u ovim krajevima odavno nije viđena.

Posebno dramatično bilo je i kanjonu rijeke Krke, gdje je u rejonu Carigradske drage gorjelo na obje strane kanjona, a vatra se na nekih dvjestotinjak metara približila i manastiru Krka. Na području općine Kistanje gorjelo je iznad Roškog slapa, prema Laškovici, a stanovništvo zaseoka Krnete i Verovići bilo je evakuisano, kako bi se izbjegle eventualne posljedice.

U nepristupačnom kanjonu rijeke Krke, požarom je bilo zahvaćeno više od 200 hektara površine Nacionalnog parka, a loša konfiguracija terena znatno je ometala i usporavala gašenje požara, pa su u nekoliko navrata vatrenu stihiju gasili kanaderi i air-traktori, a lokalnim vatrogascima u pomoć su priskočili i pripadnici Hrvatske vojske kao i više od stotinu vatrogasaca iz unutrašnjosti. ‘Iako je opožareno područje bilo veliko, većih šteta po turizam, ipak, neće biti‘, smatra ravnatelj Nacionalnog parka, Krešimir Šakić, ističući da je vatra zahvatila ona područja u koji gosti rijetko zalaze.

Sa stanjem na terenu upoznao se i sam premijer Andrej Plenković, koji je posjetio Kistanje sa ministrom Damirom Krstičevićem i glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem. Premijer je zahvalio vatrogascima i vojnicima, istakavši da je njihov višednevni napor urodio plodom i kako su izbjegnute daleko veće posljedice.

Pravovremena i koordinirana akcija, po riječima vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županija Darka Dukića, pokazala se učinkovitom. Koliko je situacija na terenu bila dramatična govori i podatak da je u jednom trenutku opožarena površina iznosila 1198 hektara, ali je pravovremenom reakcijom vatrogasaca, ali i pristiglim pojačanjima iz unutrašnjosti, izbjegnuto stradanje ljudi i imovine, a posljedice požara svedene su na najmanju moguću mjeru. Ovog ljeta ispostavilo se kao opravdano ulaganje u protivpožarna sredstva i tehniku, što će, kako ističu nadležni, biti nastavljeno i u narednom periodu, kako nas ovakve situacije ne bi zatekle nespremnima.

1/1