>

novosti logo

Piše Ana Brakus

Vrijeme otpora: Žene ne pristaju biti inkubatorice nacije + FOTOGALERIJA

Više od 5000 prosvjednika i prosvjednica koračalo je sinoć ulicama Zagreba s porukom ‘Sad je vrijeme otpora’ na osmomartovskom Noćnom maršu. Najveći je to prosvjed za prava žena u novijoj hrvatskoj povijesti, smatraju organizatorice iz feminističke inicijative fAKTIV. Zbog dodatnog ugrožavanja ionako narušenih ljudskih prava žena u Hrvatskoj, prosvjednici i prosvjednice, uz glasnu podršku okupljenih, zatražili su ostavke ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera i ‘njegove desne ruke’, posebnog savjetnika za ljudska prava Ladislava Ilčića.

- U ovom trenutku političke elite i Katolička crkva pretvaraju društvo u kojem živimo u neprijateljsko za sve one koji odudaraju od njihove vizije ispravnih Hrvata i Hrvatica. Ne biraju sredstva - poručila je članica fAKTIVA, Sanja Kovačević uz burno odobravanje okupljenih nakon što je nepregledna i bučna kolona, najvećim dijelom žena, s Trga žrtava fašizma stigla do zagrebačkog Zrinjevca.

- Premijer i Vlada lažu, uvaljuju nam najkonzervativnije politike nad kojima se zgraža čak i europska demokršćanska parlamentarna većina. To nisu ni politike, već fašističke metode koje žene pokušavaju svesti na obezvrijeđene ropkinje bez prava glasa - na ‘inkubatorice’ nacije i ‘proizvođačice’ obespravljene radne snage i topovskog mesa - rekla je Kovačević uz poruku da ‘žene na to neće pristati’.

Posebnu reakciju okupljenih dobio je govor Damire Brunac, također članice inicijative fAKTIV koja je poručila da ‘ovdje i sad zahtijevamo ne samo dostupan, siguran i legalan, već i potpuno besplatan pobačaj kako bi svoje pravo na medicinsku uslugu uistinu mogle ostvariti sve žene’.

- Plenkoviću poručujemo – drama je! Da se niste usudili ne ratificirati Istanbulsku konvenciju. Nećemo dopustiti da nas uvučete u tragediju iz koje kao pobjednici izlaze najgori, a svojim životima plaćamo mi. Već dugo svjedočimo širenju neokonzervativne ideologije, koja se obrušava na temeljna prava žena, na LGBT zajednicu, na sve Druge - rekla je Brunac i poručila Vladi da ‘ne računaju na žene u njihovoj velikoj demografskoj obnovi’.

Jedna od organizatorica, Jelena Tešija, osvrnula se i na nedavnu odluku Ustavnog suda rekavši da ‘preporuke suda u ovoj političkoj klimi ostavljaju prostor za uvođenje obveznih savjetovanja prije pobačaja i ostalih mjera koje bi mogle ozbiljno narušiti ionako ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena’.

- Narednih nas mjeseci čeka teška borba. Noćni marš je samo prvi korak. Poručujemo: Odbijte od naših tijela i života - rekla je Jelena Tešija uz glasno odobravanje okupljenih.

Na zagrebačkom Noćnom maršu su sudjelovali i brojni političari te političarke poput Anke Mrak Taritaš, Ive Josipovića, Gordane Sobol, Karoline Leaković, Joška Klisovića, Arsena Bauka, Ranka Ostojića, Davora Bernardića te članova SDSS-a, Nove ljevice i Radničke fronte. Prosvjedi su sinoć održani i Rijeci, Šibeniku, Zadru, Varaždinu i Splitu, gradu u kojem je nešto više od tisuću okupljenih odlučno poručilo ‘Računajte na otpor!’.

- Podržavamo odluku Ustavnog suda i tražimo da se Zakon iz ‘78 primjenjuje, odnosno da se ženama osigura pravo na dostupan i siguran pobačaj. Nitko nema pravo oduzeti ženama slobodu da odlučuju o svom tijelu i o svom životu – kazala je Mirjana Kučer, jedna od organizatorica splitskog prosvjeda iz udruge Domine.

1/11