>

novosti logo

Zaustavite provokacije Srba

Redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti zgrožena je srbovanjem iznesenim u priopćenju Srba i najodlučnije odbacuje sva spomenuta srbovanja proizvedena s očitom namjerom uznemiravanja i provociranja hrvatske javnosti

Redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti najoštrije osuđuje najnoviji slučaj srbovanja u petak u Rijeci i provokacije upućene dan ranije prema hrvatskoj javnosti i institucijama Republike Hrvatske od strane Srba.

Srb, predsjednik Hrvatske stranke prava, srbovanjem je počeo izazivati najprije u četvrtak kada je institucijama RH kazneno prijavio Srpsko narodno vijeće i njegovog predsjednika te dvoje urednika i jednog novinara Samostalnog srpskog tjednika Novosti i portala Novosti ‘zbog nedopustivog omalovažavanja himne RH’. Srb je potom hrvatskoj javnosti o podnošenju te kaznene prijave uputio priopćenje prepuno neprimjerenog i uvredljivog srbovanja. Srb u priopćenju tako navodi da je ‘način rada ovog portala kao i Srpskog narodnog vijeća usmjeren ne samo na omalovažavanje nacionalnih simbola, već se kontinuirano provodi politika provociranja hrvatskog naroda iskrivljavanjem povijesnih činjenica i omalovažavanjem hrvatskog naroda’. Srb nadalje navodi kako je ‘očito da portal Novosti, odnosno Srpsko narodno vijeće nisu prihvatili, iako je prošlo 25 godina, da je Hrvatska samostalna država u kojoj ne mogu provoditi politiku Srbije i zacrtani program Memoranduma SANU’. Srb dodaje da ‘način rada navedenih nije u cilju promoviranja pozitivnih vrijednosti i dosega u radu srpske narodne zajednice, već je preslika politike iz Srbije’. Srb zaključuje da ‘djelovanje ovog portala za posljedicu ima i učestalo paljenje zastava na istoku Hrvatske, pa tako svjedočimo o paljenju zastava u Vukovaru, Pačetinu i Vinkovcima’.

Redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti zgrožena je srbovanjem iznesenim u priopćenju Srba i najodlučnije odbacuje sva spomenuta srbovanja proizvedena s očitom namjerom uznemiravanja i provociranja hrvatske javnosti. Kao da mu srbovanja u priopćenju od četvrtka nije bilo dosta, Srb je u petak u Rijeci organizirao i konferenciju za novinare na kojoj je ponovo upražnjavao neprimjereno i uvredljivo srbovanje. Srb je pozvao na obustavu financiranja Srpskog narodnog vijeća zbog ‘neprihvatljivog vrijeđanja državnih i nacionalnih simbola’. Srb je zatim ustvrdio da ‘takvo djelovanje ne predstavlja očuvanje i zaštitu kulture i tradicije Srba u Hrvatskoj, što bi trebao biti zadatak Srpskog narodnog vijeća, osim ako netko ne smatra da je vrijeđanje hrvatskih državnih i nacionalnih simbola tradicija i kultura Srba u Hrvatskoj’. Srb se ni nakon svega toga nije dao zaustaviti u provociranju hrvatske javnosti svojim srbovanjem, nego se usred hrvatske Rijeke još založio i za smjenu intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Olivera Frljića zbog njegovih političkih stavova.

Redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti najoštrije osuđuje napad Srba na tu hrvatsku nacionalnu kazališnu instituciju i njenog intendanta, gospodina Frljića. Očekujemo od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i ministra kulture Berislava Šipuša da odlučno stanu u njegovu zaštitu jer inače prešutno podupiru njegov javni progon od strane Srba. Također, osuđujemo i smatramo krajnje neprihvatljivim podnošenje kaznene prijave i traženje pokretanja kaznenog progona protiv zastupnika u Hrvatskom saboru gospodina Milorada Pupovca i troje istaknutih hrvatskih novinara Ivice Đikića, Tamare Opačić i Nikole Bajte od strane Srba. Očekujemo od institucija RH da takve kaznene prijave Srba najodlučnije odbace. Smatramo neprihvatljivim i osuđujemo sve izjave Srba u kojima se spominje omalovažavanje hrvatske himne i hrvatskih nacionalnih simbola, paljenje hrvatskih zastava i provođenje programa Memoranduma SANU.

Uz najnovije srbovanje u Rijeci, redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti najoštrije osuđuje i prethodno srbovanje u Rijeci prilikom kojeg je došlo do fizičkog napada na jednog hrvatskog novinara i skupinu hrvatskih intelektualaca, kao i sva ostala srbovanja počinjena u drugim hrvatskim gradovima tijekom i nakon provođenja obilježavanja vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’. Smatramo da je srbovanje kojem smo svjedočili posljednjih desetak dana prevršilo svaku mjeru i da je krajnje vrijeme da se jasno poruči kako za tako nešto više ne može biti mjesta u današnjoj suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Redakcija Samostalnog srpskog tjednika Novosti stoga očekuje da se nadležne institucije očituju hrvatskoj javnosti o tome dokad misle u Hrvatskoj tolerirati provokacije Srba.

1/1