Novosti

Društvo

Željka Markić osuđena jer je Pupovca i SDSS nazvala teroristima

Plenković je de facto u koaliciji s ljudima koji odgovaraju opisu onoga što je on nazvao domaćim terorizmom, odgovorila je Željka Markić na pitanje Velimira Bujanca misli li da je gnijezdo domaćeg terorizma u SDSS-u, zbog čega je sud kaznio s 2,7 tisuća eura

Large zeljka

Željka Markić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Zagrebački Općinski građanski sud odlučio je da Željka Markić, predsjednica udruge "U ime obitelji", mora isplatiti po 10 tisuća kuna, odnosno 2654 eura, naknade štete Miloradu Pupovcu i Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci, čiji je predsjednik, plus sudske troškove od 1155,73 eura.

Povod tužbi koju su Pupovac i SDSS podigli protiv Markić bilo je njeno gostovanje u emisiji “Bujica” 2020. godine kada je na pitanje voditelja Velimira Bujanca: "Mislite li da je gnijezdo domaćeg terorizma u SDSS-u?" odgovorila: "Dakle, de facto gospodin Plenković je u koaliciji s ljudima koji odgovaraju opisu onoga što je on nazvao domaćim terorizmom."

U tužbi je navedeno da ih je takvim lažnim i uvredljivim optužbama javno difamirala te im povrijedila čast i ugled predstavljajući ih kao "kriminalnu organizaciju" i "državnog neprijatelja", zbog čega, kako je rečeno, mogu očekivati agresivne reakcije pa čak i da budu fizički i životno ugroženi.

"To posebno imajući u vidu da trenutno stanje u društvu pokazuje izraženi radikalizam u odnosu na pripadnike srpske nacionalne manjine, čije interese zastupaju Pupovac i SDSS, pa postupanje tuženice kao javne ličnosti čije izjave imaju veliki doseg u javnosti u navedenim turbulentnim društvenim okolnostima zasigurno značajno pridonose daljnjem širenju takvih društveno neprihvatljivih i potencijalno opasnih postupanja", stoji u tužbi.

Također se navodi da je Željka Markić to kazala u "Bujici", svjesna da većinu gledatelja te emisije čine pripadnici desnih radikalnih političkih opcija i ideologija, koji neskriveno izražavaju netrpeljivost prema Pupovcu, SDSS-u i članovima stranke.

Željka Markić je u svom odgovoru kazala da joj nije jasno zašto je tužena, da je gostovala u „Bujici“ nakon što je Daniel Bezuk na Markovu trgu ranio policajca, što je premijer Andrej Plenković, okvalificirao terorističkim aktom. Prozvala je Vojislava Stanimirovića iz SDSS-a da je bio gradonačelnik Vukovara u vrijeme rata i da je ušao u vukovarsku bolnicu naoružan i u uniformi, pitajući se kako na branitelje danas utiče činjenica da je HDZ u koaliciji sa SDSS-om. Prema njenim riječima, Stanimirović udovoljava kriterijima domaćeg terorizma kako ga je okvalificirao Plenković, a da Pupovca uopće nije spominjala.

Sud joj, međutim, nije dao za pravo. "Iskaz tužene kako se navedena izjava odnosi isključivo na gospodina Stanimirovića nije točna jer je tužena, na pitanje da li smatra da je SDSS gnijezdo domaćeg terorizma, iskazala da je de facto gospodin Plenković u koaliciji s ljudima koji odgovaraju opisom onoga što je on nazvao domaćim terorizmom. Stoga je jasno kako se njena izjava odnosi na stranku i njenog predsjednika. Navedena izjava nije vrijednosni sud jer izjava da je netko domaći terorist ne može biti vrijednosni sud budući je to činjenična tvrdnja, kvalifikacija za kazneno djelo terorizma. Tu je tvrdnju moguće jedino dokazati pravomoćnom presudom, a kako ne postoji takva presuda niti za stranku niti za tužitelja kao predsjednika stranke i saborskog zastupnika, takva tvrdnja nije istinita", piše u presudi, uz pojašnjenje da je takva tvrdnja uvredljiva i opasna i može prerasti u verbalne i fizičke ispade.

"Tužena prilikom gostovanja u navedenoj emisiji trebala je biti svjesna što govori jer navedena emisija se prenosi na većem broju televizijskih postaja uživo, a snimka emisije se objavljuje na Internetu te je tužena iznoseći navedene tvrdnje pristala da njezini navodi budu dostupni velikom broju gledatelja. (…) Sud je prihvatio iskaz I-tužitelja kao istinit i logično je i životno da bi navedena tvrdnja tužene kod članova navedene stranke, a naročito kod predsjednika stranke, izazvala nelagodu i bojazan od mogućih štetnih posljedica po njihovu sigurnost, a čime je povrijeđeno pravo osobnosti što izaziva duševne boli, a radi povrede ugleda, časti i dostojanstva", zaključuje sudac Saša Bušić, dodajući da je iznošenjem uvredljivih i neistinitih tvrdnji o tužiteljima grubo povrijedila ugled, dobar glas i čast Pupovcu i dostojanstvo te je prouzrokovala nelagodu i moguću bojazan od štetnih posljedica po njihovu sigurnost.

Presuda je nepravomoćna, a Pupovac i SDSS su naveli da će odštetu, ako je dobiju, uplatiti u karitativne svrhe.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više