Novosti

Kratko & jasno

Zoran Ferić Radionice na Baniji besplatne su za sve polaznike

Radionice kreativnog pisanja piscima amaterima približavaju književnost i uvode ih ne samo u avanturu pisanja nego i u avanturu čitanja. Polaznici se mogu suočiti sa svojim emocijama, mogu prenijeti svoj bijes ili tugu i tako ih se barem djelomično riješiti, kaže predsjednik HDP-a, književnik i voditelj radionica kreativnog pisanja

Large feric davor puklavec

(foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Imate dugogodišnje iskustvo s radionicama kreativnog pisanja. Hoće li se banijske radionice u sklopu projekta "Gledam, čitam, pišem" razlikovati u pristupu?

Razlikovat će se u prvom redu zato što većinu radionica držim za odrasle, dok će na Baniji te radionice biti prvenstveno za učenike srednje i osnovne škole. Pristup se ne bi trebao previše mijenjati jer učenici srednje škole mogu sasvim dobro funkcionirati s vježbama za odrasle. Ipak, radionice na Baniji neće biti usredotočene samo na pisanje, na vještinu i kreativnost, nego će upravo tu kreativnost pokušati upotrijebiti i kao neku vrstu psihološke pomoći, kao umjetnost koja pomaže nositi se sa stresom uzrokovanim potresom i neizvjesnošću. Koncentrirat ćemo se prvenstveno na odnos polaznika prema svom gradu. Tome će biti posvećene i njihove priče.

Zašto je kreativno pisanje za pisce amatere osnažujuće, ali i korisno iskustvo?

Upravo zato što tim piscima amaterima približava književnost općenito i što ih uvodi ne samo u avanturu pisanja nego i u avanturu čitanja. Polaznici se mogu suočiti sa svojim emocijama, mogu prenijeti svoj bijes ili tugu i tako ih se barem djelomično riješiti. Ali htio bih reći da se ovdje ne radi prvenstveno o terapiji, jer mi nismo psiholozi ni psihijatri, tu se ipak radi o književnosti.

Tko se sve može prijaviti na radionice pisanja na Baniji, postoje li kriteriji koje polaznice i polaznici trebaju zadovoljiti da bi pristupili programu?

Na radionice koje su se do sada održavale u Zagrebu – i koje će se, naravno, još održavati – mogli su se prijaviti odrasli i učenici, ali tako što bi platili školarinu i poslali neki svoj tekst na uvid voditeljima. I onda bi voditelji na temelju tih tekstova stvorili grupe. Na ovu banijsku radionicu može se prijaviti tko hoće, učenici osnovnih i srednjih škola, a s obzirom na to da radionicu financijski podupiru Ministarstvo kulture i medija, SNV, TZ Moslavačke županije i izdavači s donacijama knjiga, ona je za polaznike u potpunosti besplatna. Radionice su povezane s fotografijama, konačno, projekt se zove "Gledam, čitam pišem", tako da polaznici na njih donose fotografiju dijela grada, pejzaža ili osobe uz koju su osobito emotivno vezani. Moje je iskustvo da vrlo često uspijevaju upravo priče koje nastaju po predlošku fotografija.

Kako je projekt strukturiran i tko će sve sudjelovati u njegovoj provedbi?

Voditeljica projekta je Monika Herceg koja se izuzetno potrudila ne samo kontaktirati ljude na Baniji, osigurati prostore za održavanje radionica, nego i za dodatno financiranje. Kao voditelji radionica uz nju sudjeluju Jagna Pogačnik, Marija Dejanović, Luiza Bouharaoua, Olja Savičević Ivančević, Miroslav Kirin, Miroslav Mićanović i ja. Te će autorice i autori sudjelovati u neposrednom izvođenju radionica, a Katarina Luketić i Kruno Lokotar popratit će čitav projekt na portalu kritika-hdp. Nastojat ćemo da jedan ili dvoje autora održe radionicu, a da poslije radionica održimo i književne tribine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više