Novosti

Kronika

22 мaњинa, 20 jeзикa

Oбeлeжeн Дaн нaциoнaлних мaњинa OБЖ: Свих двaдeсeт мaњинских jeзикa гoвoрe сe упрaвo у Oсjeчкo-бaрaњскoj жупaниjи

Large 6

Učesnici sednice Saveta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije

Povodom obeležavanja Dana nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije (OBŽ), poslednjeg majskog dana održana je sednica Saveta za nacionalne manjine OBŽ. U Savetu deluju predstavnici veća albanske, mađarske, nemačke, romske, slovačke i srpske nacionalne manjine te predstavnici bošnjačke, crnogorske, makedonske, rusinske i slovenske nacionalne manjine. Većina nacionalnih manjina okupljena je oko kulturno-umetničkih udruženja, i primarna im je zadaća očuvanje baštine i identiteta. Predsednik Saveta za nacionalne manjine OBŽ i zamenik župana Josip Miletić je izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom u multinacionalnoj sredini i želju da se takva saradnja nastavi u županiji koja je, kako je rekao, primer podrške radu veća i predstavnika nacionalnih manjina.

- Brojnim projektima koje smo proveli pokazali smo zajedništvo, poput projekta "Slavonsko srce za obitelji Ukrajine". Dijalogom smo nadilazili sve poteškoće i zajednički razrađivali ideje, kako bismo pridonijeli napretku lokalne zajednice. Suradnja s nacionalnim manjinama temelj je razvoja Osječko-baranjske županije, ali i Republike Hrvatske - rekao je Miletić. Zamenik župana Osječko-baranjske županije iz redova srpske nacionalne manjine Radomir Čvarković potvrdio je izvrsnu saradnju sa OBŽ te istaknuo kako Županija kontinuirano prati potrebe nacionalnih manjina. Savetu je prisustvovao i potpredsednik Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Vladimir Ham koji je također pohvalio izvrsnu saradnju manjina s regionalnom vlasti.

- Osječko-baranjska županija jedan je od najsvjetlijih primjera toga u Hrvatskoj i drago nam je da je županijska vlast aktivno uključena u sve što nacionalne manjine rade jer im to omogućuje ravnopravan položaj u društvu - rekao je Ham. Danas u OBŽ, uz pripadnike hrvatskog većinskog naroda, žive pripadnici čak 22 nacionalne manjine od kojih je, prema posljednjem popisu stanovništva, brojno stanje njih 11 u porastu dok je pripadnika druge polovine u nešto manjem broju. S ponosom valja istaknuti da se svih 20 jezika koji nose status službenih manjinskih jezika govore upravo u OBŽ. To neupitno bogatstvo kulture Hrvatsku ujedno čini zemljom s najvećim brojem službenih manjinskih jezika u Europskoj uniji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više