Novosti

Kratko & jasno

Anica Prašnjak: Bez sestara ne može

Činjenica jest da bez medicinskih sestara sustav ne može djelovati i zato je žalosno da smo unatoč tome svjedoci da se sestrinstvu danas ne pridaje dovoljno važnost, kaže predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara

Large .intrigator  mini

(foto Slaven Branislav Babić/PIXSELL)

Što se promijenilo od velikog prosvjeda medicinskih sestara u Zagrebu 11. svibnja do danas?

U petak, 19. svibnja, bili smo na potpisivanju Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Nakon potpisivanja, predstavnici reprezentativnih sindikata javnih službi govorili su o trenutnoj situaciji u javnim službama gdje smo i mi iznijeli problematiku u sustavu zdravstva te istaknuli nejednaki status i položaj medicinskih sestara u zdravstvenom sustavu kao i hitno rješavanje tih problema. U ponedjeljak, 22. svibnja, imali smo redovan sastanak pregovaračkih odbora za gransko kolektivno pregovaranje, gdje smo prolazili kroz određene članke kolektivnog ugovora. Također, iznijeti su naši prijedlozi za povećanje plaća kroz kolektivni ugovor, a sada je red na ministarstvu da sagleda naše prijedloge te se o njima očituje.

Ima li Vlada RH novca za veće plaće medicinskih sestara i tehničara, te nezdravstvenog osoblja s obzirom da ste nezamjenjivi za rad u bolnicama uz liječnike?

Ekonomski podaci o državnom proračunu ukazuju na fiskalnu stabilnost proračuna, stoga u tom pogledu ima prostora za adekvatan rast plaća. Činjenica jest da bez medicinskih sestara sustav ne može djelovati i zato je žalosno da smo unatoč tome svjedoci da se sestrinstvu danas ne pridaje dovoljno važnosti.

Što je sve loše u položaju sestara?

Kakav je položaj medicinskih sestara, najbolje smo pokazali prosvjedima. Loši uvjeti rada, preopterećenost posla, nedostatak sestara, neravnopravan položaj u odnosu na druge radnike u zdravstvu i nepoštivanje kolektivnih ugovora, doveli su do lošeg i diskriminirajućeg položaja medicinskih sestara. Medicinske sestre nisu dovoljno priznate i vrednovane. Na to ukazujemo već godinama i to se vidi po visini plaća, nejednakom statusu i položaju u zdravstvenom sustavu.

Koliko uporni ćete ostati u svojim zahtjevima te koliko su mogući ponovni prosvjedi?

Tražimo najmanje desetpostotno povećanje plaće za sve zdravstvene i nezdravstvene radnike. S obzirom da su u tijeku pregovori za Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, uvažavanje naših zahtjeva za povećanje plaća nastojat ćemo postići kroz kolektivno pregovaranje. Ukoliko ne dođe do zajedničkog rješenja, mi smo najavili mogućnost štrajka, a o točnom vremenu organizacije i provedbe štrajka odlučit će mjerodavna tijela sindikata.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više