Novosti

Kratko & jasno

Ankica Jurić Tilić: Sjajno je što regionalna dramska produkcija raste

Baš smo sretni što je "Područje bez signala" jednako dobro primljeno i od brojne publike, i od kritike i od profesionalaca. Nama koji smo stvarali seriju to je zaista divno priznanje. Emocija koju smo unijeli očito je našla put do široke publike, kaže producentica serije "Područje bez signala" o aktualnim nagradama

Large mini kultura ankica juric tilic

(foto Miroslav Lelas/PIXSELL)

Serija "Područje bez signala" nagrađena je ovih dana i Srcem Sarajeva kao najbolje regionalno televizijsko ostvarenje, a isto priznanje dobili su i redatelj i scenaristi, kao i dvoje glumaca. Jesu li vam u nizu nagrada koje je serija osvojila ta Srca Sarajeva posebna? Koliko vam znači prepoznavanje "Područja bez signala" u regiji?

Ovo je svakako veliko priznanje, ne samo zato što dolazi od kolega nego i zato što smo sentimentalni – naša je serija bila prezentirana u CineLink Drama i sada se vratila kao pobjednička na istom festivalu, lijepo je to. Jednako je tako bilo sa Series Mania marketom, i nakon toga festivalom gdje smo bili nagrađeni. Što se tiče recepcije serije, baš smo sretni što je jednako dobro primljena i od brojne publike, i od kritike i od profesionalaca. Nama koji smo je stvarali je to zaista divno priznanje. Prikazivanje na HRT-u, RTS-u i na Voyo bilo je zaista odlično primljeno od publike, i to nam je bilo posebno važno. Emocija koju smo unijeli očito je našla put do široke publike.

U intervjuu koji su scenaristi "Područja bez signala" dali za Novosti sve troje isticali su da je serija vaš autorski projekt i da ste njezin idejni začetnik. Što vas je najviše motiviralo da se upustite u prijevod Perišićevog romana u televizijski medij?

Perišićev roman je izvrstan, sjećam se prvog čitanja i uzbuđenja koje sam osjetila kad sam ga pročitala, jednostavno sam pomislila kako bi bilo lijepo da ta priča bude ekranizirana i da tako dođe do što šire publike, i da onda ta ista publika potraži roman i pročita ga – iskreno se nadam da smo u tome uspjeli. Svaka adaptacija ima svoje teškoće, ali sigurna sam da smo uspjeli u seriji zadržati ono što bismo mogli nazvati dušom romana, i da smo vjerno prikazali Perišićeve likove, najviše zahvaljujući izvrsnim glumcima i nadahnutoj Matanićevoj režiji.

Kako biste ocijenili trenutačnu regionalnu dramsku TV produkciju?

Mislim da je sjajno da je regionalna dramska produkcija narasla, bilo bi naravno bolje da je još intenzivnija, ali doći ćemo i do toga, nadam se uskoro. U svakom slučaju brojni su autori i producenti pokazali da mogu držati korak sa svjetskim trendovima, u okviru naših regionalnih mogućnosti. To je svakako dobro.

Što vam je u svjetskim televizijskim trendovima trenutačno najbolje? Što gledate kad nađete vremena?

Posljednje što sam gledala je nova serija po romanu Sally Rooney "Razgovori s prijateljima", a od serija koje su me se posebno dojmile u posljednjih godinu dana svakako bih izdvojila "Prizore iz bračnog života". Ipak, moram priznati da se najradije vraćam klasicima kao što su "Sopranosi", "Žica" i "Momci s Madisona". To su mi još uvijek serije koje je teško nadmašiti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više