Novosti

Društvo

Besramni šou biznis

Libertarijanci od države uzimaju pomoć i zarađuju u poslovima s njom, a svoje interese cinično i besramno zastupaju, kaže Mate Kapović

Zyhyd4ahy52dwzz3fujym26fhru

Poduzetnici na pozornici – Soulfingers (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Političko-poduzetnički show započeo je objavom političke kandidature Davora Huića, predsjednika udruge Lipa i bivšeg posebnog savjetnika kratkotrajnog premijera Tihomira Oreškovića. Navodni borac za prava poreznih obveznika u startu kandidature zajedno sa strankama Pametno i Fokus najavio je postizbornu apokalipsu u kojoj bi imala započeti bitka između dvije Hrvatske: uhljebničke i druge koja bi podrazumijevala da svi, a ne samo privatni sektor, koji po Huićevim istomišljenicima jedini zarađuje, ravnopravno podnesu teret krize. Huićeva najava izaziva određenu dozu skepse jer niz njegovih tvrtki, kako su Novosti već pisale, ostvaruje unosne ugovore s Vladom, Saborom, ministarstvima, ali i drugim tijelima uhljebničke javne vlasti.

- Teško se sjetiti ijednog ‘poduzetnika’ koji u medijima zagovara privatizaciju svega, a da zapravo ne zarađuje na državi – bilo da je riječ o državnim subvencijama, prodaji WC-papira ministarstvima ili raznim savjetničkim i PR poslovima – komentira Mate Kapović, redoviti profesor na Odsjeku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta i autor knjige ‘Ogledi o kapitalizmu i demokraciji’.

Huiću ideološki bliska udruga Glas poduzetnika oformila je u isto vrijeme vlastitu internetsku televiziju. U njihovoj emisiji pozornicom drma tezgaroški pop-sastav Soulfingers, publika u studiju ispija craft pivo, a predsjednik te udruge Hrvoje Bujas najavljuje akciju za zaštitu članstva od državnih inspekcija. To je bilo dovoljno da tu udrugu neki novinari medija u privatnom vlasništvu s neobuzdanim divljenjem pompozno nazovu – poduzetničkom gerilom.

No pokazalo se već, nastavlja naš sugovornik Kapović, da je libertarijanizam kao organska ideologija sitne buržoazije i wannabe buržoazije licemjeran jer su svi njegovi reprezentanti prihvatili pomoć države. Kako smatra Kapović, priče o tome da ‘poduzetnici’ zaslužuju sav profit jer oni riskiraju na tržištu su upitne. Čim je došla pandemija, a što je pandemija nego taj rizik, opet je država bila ta koja spašava. Dakle rizika na kraju nije bilo.

Sve što, drugim riječima, Davor Huić, Saša Cvetojević, Hrvoje Bujas i slična ekipa u javnosti zagovara je čista klasna politika – oni se bore za više resursa, sredstava za sebe i svoje kompanjone, a nauštrb javnog interesa, radništva i društvene većine.

- Oni svoje interese dobro razumiju, cinično ih i besramno zastupaju, dok je državni aparat rastrgan između servisiranja različitih frakcija kapitala, od Coca-Cole i Ikee kojima daje subvencije, preko huićâ i bujasâ pa do tajkunsko-imovinskog pokreta Miroslava Škore. Zato treba raditi na tome da i druga, puno brojnija strana, prepozna svoje realne interese i suprotstavi im se - zaključuje Mate Kapović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više