>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Dalibor Petrović: Štednja na sigurnosti putnika

Dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske: Privatizacija javnih poslova uvijek dovodi do štednje, a na čemu najviše možete štedjeti na željeznici ako znate da trošak sigurnosti donosi pedeset posto ukupnog troška?

Kod Vrbovca je vlak sa 68 putnika iskočio iz tračnica jer je između tračnica bila ostavljena zamjenska šina. Kako to komentirate – funkcionira li sustav? Da li se uzimaju podizvođači koji nisu kvalificirani za rad na pruzi?

Nije toliko problem u uzimanju podizvođača nego u neadekvatnom nadzoru od strane Infrastrukture. Naime, nemoguće je da podizvođač dovuče nekog radnika iz primjerice splitskog škvera koji je vrstan u građenju broda, ali o željeznici zna malo ili nimalo, i kaže mu ‘izbaci tračnicu u kolosijek’, a da nitko iz Infrastrukture barem ne pregleda kako je obavljen posao.

Da li to znači da se državna tvrtka bavi stjecanjem profita umjesto da vrši javnu funkciju? Koliko privatizacija javnih poslova narušava sigurnost korisnika, jer se privatnici bave isključivo profitom?

Privatizacija javnih poslova uvijek dovodi do štednje, a na čemu najviše možete štedjeti na željeznici ako znate da trošak sigurnosti donosi pedeset posto ukupnog troška? Tako je već Infrastruktura štedjela i špricala korov s traktorskom prskalicom podizvođača i retardantom kupljenim u nekoj seoskoj poljoprivrednoj apoteci, pa smo tako imali šest mrtvih kad je 2009. nagibni vlak izletio iz tračnica u Rudinama kraj Kaštela.

Koliko je ova posljednja nesreća, nasreću bez žrtava, zapravo jedna opomena upravi Infrastrukture da ona nije građevinska firma u kojoj se vrti novac, nego je dužna osigurati sigurno i nesmetano prometovanje putnika i stvari po dobro održavanim prugama?

Voljeli bismo da su izvukli pouku. No kako je u Infrastrukturi prevladavajući stav da su putnici i roba izmišljeni samo da bi oni mogli s podizvođačima graditi pruge po kojima neće voziti vlakovi, kao što je slučaj s prugom za Bjelovar, bojim se da će se u budućnosti samo nastaviti ova praksa.

1/1