Novosti

Intervju

Daniel Ivin: Ukinite Heineken

Ako Hrvatska želi demokratsku afirmaciju u svijetu, onda joj mora biti na ponos što je bila suverena država pod vodstvom druga Tita, koji je bio jedan od najvećih boraca protiv fašizma

2cqhksv2rd2x41harnhp8u4pxgr

Daniel Ivin (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Na Trgu maršala Tita u Zagrebu održan je prosvjedni skup protiv promjene naziva tog i svih drugih istoimenih trgova i ulica u Hrvatskoj.

Veoma je bitno ostaviti ime Josipa Broza Tita trgovima i ulicama. Ako Hrvatska želi demokratsku afirmaciju u svijetu, onda joj mora biti na ponos što je bila suverena država pod vodstvom druga Tita, koji je bio jedan od najvećih boraca protiv fašizma. U interesu je Hrvatske ne samo da ga priznaje, nego i da ga poštuje. Sadašnje izjednačavanje njegove vladavine s fašizmom je intelektualna katastrofa u očima zapadne demokracije.

Kako komentirate da se već duže vrijeme određene grupacije i stranke zalažu da se maršalovo ime ukloni iz naziva?

Svatko tko ukloni Titovo ime iz svog grada učinio je u ekonomskom i političkom smislu zlo svom gradu. Njegovo ime nose ulice i u mnogim državama svijeta. Uklanjanje naziva ulica koje nose ime Josipa Broza neofašistički je čin. Ako se provede micanje imena njegova trga u Zagrebu, potrudit ćemo se da to čuje cijeli svijet, koji će pitati Hrvatsku zašto je to dozvolila.

Koliko je na djelu revizija povijesti?

Europa ima riješeno zakonodavstvo po pitanju suzbijanja revizionizma. Sve je jako jednostavno riješeno, s čvrstim kaznama. No kod nas je situacija sramotna. Revizionizam se smatra normalnim, toliko je nabujao i postao hvalisav da se ne kažnjava, nego se na neki način nagrađuje od države. Kod nas bi trebalo zakonski urediti kažnjavanje, kao u Njemačkoj i Austriji, pa da se u prosjeku s pola do godine dana kazni onoga tko na primjer negira postojanje logora Jasenovac.

S druge strane, žele se zabraniti komunistički simboli?

U Drugom svjetskom ratu pod crvenom zvijezdom poginulo je dvije trećine ljudi koji su se borili protiv fašizma. Kako bi se to moglo ukinuti? I zvijezda na pivu Heineken je crvena, mogu li zabraniti pivo? Najradije bi Tita izbacili iz udžbenika i time osiromašili slavnu hrvatsku povijest. Oni je žele poništiti, jer su u toj prošlosti crni, a blaćenjem pokušavaju smanjiti svoje crnilo. Zato uspoređuju ustaše i komuniste, ali to je nemoguće. Rezultati najpedantnijih istraživanja o ubijenima 1945. ne mogu se ni približiti brojci ogromnih zločina od 1941. do 1945. godine.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više