>

novosti logo

Piše Novosti

Divljenje ili neznanje o ustašama

Centar Simon Wiesenthal oštro je kritizirao izjave koje je hrvatska predsjednica javno iznosila tokom službenog posjeta Buenos Airesu

Centar Simon Wiesenthal danas je oštro kritizirao izjave koje je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović javno iznosila tokom proteklog službenog posjeta Buenos Airesu u Argentini. Tom je prilikom istakla da su ‘Hrvati u Argentini dijelili sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine.’ ‘Tih vremena i brojnih zaslužnih pojedinaca i žrtava sjećaju se i mnogi te im dugujemo zahvalnost što su živim čuvali i sačuvali duh vjere u slobodnu i samostalnu hrvatsku državu’, dodala je ona.

Centar Simon Wiesenthal upozorio je da se među onima, o kojima je govorila hrvatska predsjednica, nalaze brojni zloglasni ustaški ratni zločinci. Glavni lovac na naciste i direktor Centra za Istočnu Europu, Efraim Zuroff, u svom je pismu naveo da su među njima bili ratni zločinci iz Drugog svjetskog rata poput ustaškog poglavnika Ante Pavelića, šefa ustaške tajne policije Eugena Dide Kvaternika i zapovjednika koncentracijskog logora Jasenovac Dinka Šakića.

Prema argentinskom novinaru Ukiju Goniju, koji je istražio bijeg nacističkih ratnih zločinaca u Argentinu te ih objavio u knjizi ‘Prava Odessa: Krijumčarenje nacista u Peronovu Argentinu’, procjenjuje se da je najmanje stotinu visokorangiranih ustaša nakon Drugog rata utočište pronašlo u Argentini.

‘Izjave predsjednice Grabar-Kitarović pokrivaju neke od najgorih kriminalaca Drugog svjetskog rata. Jedino je pitanje da li su njene izjave potekle od divljenja prema ubojicama, ustašama, ili iz neznanja o njihovom poslijeratnom bijegu’, naveo je Zuroff.

1/1