Novosti

Kultura

Dražen Kokanović: Na svjetskoj smo karti najboljih malih jazz festivala

Zagreb, Rovinj i Pula upisani su na svjetsku kartu najboljih malih jazz festivala, na koje jazzerice i jazzeri, bez imalo pretjerivanja, obožavaju doći nastupati, kaže glazbeni promotor i organizator Zagreb Jazz Festivala

Large mini kultura kokanovic

(foto Sandra Šimunović/PIXSELL)

Od 5. do 9. studenog u KD Vatroslava Lisinskog održat će se 12. Zagreb Jazz Festival. Koje koncerte donosi ovogodišnje izdanje?

Pijanist Vijay Iyer, bubnjar Tyshawn Sorey i kontrabasistica Linda May Han Oh, otvaraju 12. Zagreb Jazz Festival (Jazzg)! Nastupit će 5. studenoga u Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu, a publici će predstaviti novi i hvaljeni zajednički album "Uneasy". Vijay Iyer je prošle godine s Wadada Leom Smithom održao rasprodani koncert u Zagrebu, a ovo će mu biti četvrti koncert u Hrvatskoj. 7. studenoga u veliku dvoranu KD Vatroslava Lisinskog dolazi Grammyjem nagrađeni i jedan od najboljih jazz pjevača svih vremena, Kurt Elling i ZJM Big Band (Udruženje jazz muzičara Makedonije), koji će predstaviti svu raskoš jazz standarda. I njemu će ovo biti četvrti koncert u Hrvatskoj. Kraj ovogodišnjeg izdanja festivala rezerviran je za američkog pijanista Dana Tepfera koji će se 9. studenoga predstaviti s također hvaljenim izdanjem – Goldberg Variations / Variations! Na tom albumu talentirani glazbenik izvodi to Bachovo remek-djelo, ali i improvizira na tom predlošku. Tepfer je dobio globalno priznanje za album, New York Magazine je njegovo sviranje na tom CD-u proglasio elegantnim, duboko promišljenim i uzbudljivim.

Koliko je s obzirom na pandemiju bilo teško organizirati manifestaciju?

Bez obzira na to što nam je ovo već 27. jazz festival koji organiziramo u Hrvatskoj od 2005. godine i što smo u Hrvatsku doveli najveća imena u povijesti jazza i najbolja imena suvremenog jazza te organizirali preko 170 vrhunskih jazz koncerata koje su kritika i publika s aklamacijom prihvatili, svake godine moramo krenuti ispočetka. Uvijek je teško i neizvjesno. Svake godine isto mukotrpno obilaženje sponzora, pokrovitelja... Nikada ne znamo hoće li sljedeće godine biti festivala. Ipak, dosad smo organizirali samo u Zagrebu dvanaest Zagreb Jazz Festivala i pet All Woman Jazz Festivala – Jazzarela, na kojima su nastupale isključivo vrhunske jazz umjetnice, ali i sedam jazz festivala u Rovinju te tri jazz festivala u Puli. Zagreb, Rovinj i Pula upisani su na svjetsku kartu najboljih malih jazz festivala, na koje jazzerice i jazzeri, bez imalo pretjerivanja, obožavaju doći nastupati. U drugim gradovima kao što su Ljubljana, Sarajevo, Beograd i Skoplje, festivali imaju stabilan i izdašan godišnji izvor financijske podrške od gradova i od država. Ove godine je neizvjesnost pojačala i pandemija koronavirusa. No mi nikada nećemo odustati, bez obzira na teškoće s kojima se susrećemo svake godine. Ljubin grob ne smije pasti!

Koje će epidemiološke mjere publika festivala morati poštovati?

Za sva tri koncerta na ulazu u dvoranu potrebno je predočiti digitalnu EU Covid-potvrdu ili ovlašteni rezultat negativnog PCR ili antigenskog testa, ne starijeg od 48 sati. Brzo antigensko testiranje omogućeno je na dan koncerta Kurta Ellinga od 18 do 19,30 sati u prostorijama Lisinskog, a za koncerte Vijay Iyer Tria i Dana Tepfera, brzo antigensko testiranje neće biti omogućeno na ulazu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više