Novosti

Preporuke: muzika

Vatrena glazba

Tri nedavna jazz ostvarenja zorno predočavaju aktivističke i pripovjedačke aspekte žanra

Irreversible Entanglements: Protect Your Light (Impulse!)

Iznimno plodno razdoblje free jazza sredine šezdesetih ponekad se naziva i fire music po istoimenom albumu saksofonista Archieja Sheppa. Taj naziv ne simbolizira samo glazbeni otklon nadolazećeg žanra od ranijih konvencija i propitivanje forme kroz odmak od ustaljenih pojmova tonaliteta, melodije i harmonije, već predstavlja i politički program u skladu s tada bujajućim pokretom za građanska prava Afroamerikanaca. "Protect Your Light", četvrti album filadelfijskog benda Irreversible Entanglements, ne pripada free jazzu u striktno žanrovskom smislu jer obuhvaća niz različitih tradicija avangardnog jazza, no s lakoćom se može opisati kao fire music.

Nakon nekoliko izdanja za utjecajnu čikašku izdavačku kuću International Anthem, "Protect Your Light" izlazi za kultni impulse!, etiketu uvelike odgovornu za originalni val free, spiritual i avangardnog jazza. Centralna točka kvinteta je, kao i obično, vokalistica/pjesnikinja Camae Ayewa, poznatija kao Moor Mother, čije se počesto apstraktne, ali redovito oštre, društveno kritičke opservacije s lakoćom probijaju kroz gustu instrumentalnu koprenu ostatka benda. Relativno koncizno četrdesetpetominutno trajanje doprinosi dojmu promišljenog, koncentriranog intenziteta očitog u stihovima pjesama poput "Our Land Back".

 

Matana Roberts: Coin Coin Chapter Five: In the Garden (Constellation)

"Coin Coin", dugogodišnja serija albuma Matane Roberts, redovno pak spaja slobodu improvizacije s izraženim, romanesknim narativom. Svaki album predstavlja zasebno poglavlje u široj priči koja istražuje međugeneracijske traume, obiteljske odnose i nasljeđe zajedničkih mitologija. U jednom intervjuu za glazbeni časopis Wire Roberts je objasnila kako je Coin Coin nadimak Marie Thérèse Metoyer, oslobođene ropkinje koja je krajem 18. stoljeća osnovala zajednicu duž rijeke Cane u Louisiani, gdje su crnci uživali veću slobodu nego u većini drugih mjesta na jugu. Motivi slobode, prisile i kompleksnog odnosa s vlastitim identitetom protežu se kroz cijelu seriju stvarajući dojam neobičnog hibrida Sun Ra i Toni Morrison.

"Coin Coin Chapter Five: In the Garden" vrti se oko, nažalost, opet aktualne teme ilegalnog pobačaja, bešavno spajajući povijest, mitologiju i sadašnjost. Instrumentalni dio predvođen za poznavatelje opusa očekivano ekspresivnim saksofonom pruža dinamičnu, naglašeno teatralnu podlogu narativnim dijelovima koji vas manje-više izravno vode kroz priču. Kao ni ostali albumi u seriji, "In The Garden" ne predstavlja nimalo lagano ni jednostavno slušanje, što zbog tematike, što zbog zvukovnih izbora, no jednog dana kad se odradi i posljednje planirano, dvanaesto poglavlje, o "Coin Coin" moglo bi se i trebalo pisati kao o monumentalnom i ambicioznom opusu, na sličan način na koji se pristupa srodnim literarnim postignućima.

 

Jaimie Branch: Fly or Die Fly or Die Fly or Die ((world war)) (International Anthem)

Treći i nažalost posljednji album prerano preminule trubačice Jaimie Branch i njenog kvarteta Fly Or Die je gorko-slatki trijumf. Branch je preminula u lipnju 2022. u trideset i devetoj godini života, a preostali članovi su, slijedeći njene upute, uspjeli završiti album koji predstavlja vrhunac, a ujedno i epitaf njenog opusa. Branch je bila aktivna na čikaškoj jazz sceni posljednjih dvadesetak godina, no tek je 2017. s objavljivanjem debija "Fly or Die" zadobila pažnju nešto šireg kruga publike. Kroz nekoliko godina Branch je kvartet stabilizirala s bubnjarom Chadom Taylorom i kontrabasistom Jasonom Ajemianom, a čelisticu Tomeku Reid s vremenom je zamijenio Lester St. Louis. "Fly or Die Fly or Die Fly or Die ((world war))" labuđi je pjev te postave, ali ujedno i širenje horizonata.

Branch je ovdje vokalno prisutnija nego u svim prethodnim projektima, no ona nije jazz vokalistica niti to pokušava biti; njen izravni, neispolirani izričaj bliži je punk i folk tradicijama nego virtuoznom svijetu vokalnog jazza. Album je stoga neopterećen ne samo žanrom, nego i evidentnim tehničkim nedostacima koji zapravo samo naglašavaju neposrednost i spontanost ovog materijala koji istodobno priziva karipske ritmove, afričku dijasporu, brass tradiciju New Orleansa, električnu fazu Milesa Davisa i Minutemena. Rijetko se naiđe na tako pozitivan, optimističan i životan album, nastao u tragičnim okolnostima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više