>

novosti logo

Piše Novosti

Inicijativa mladih za ljudska prava dobila prestižnu nagradu

Regionalna mreža Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica je nagrade Vaclav Havel za ljudska prava koju od 2009. godine dodjeljuje parlamentarna skupština Vijeća Europe.

Osim Inicijative, ovogodišnju nagradu dobio je Ilham Tohti, aktivist za prava zajednice Ujgura u Kini, dok je odvjetnik Buzurgmehr Yorov, koji je u Tadžikistanu branio i stao u zaštitu brojnih političkih zatvorenika, bio u užem izboru.

Službena Kina je već prilikom same nominacije Tohtija izjavila da je taj profesor ekonomije u dobi od 49 godina ‘separatist koji podržava terorizam’.

‘Ta nominacija ima za cilj prikriti njegova kaznena djela i obmanuti zajednicu za ljudska prava. Pozivamo institucije kojih se to tiče da povuku tu nominaciju i da prestanu podržavati separatističke aktivnosti i terorizam’, izjavio je prilikom nominacije glasnogovornik kineske diplomacije.

Podsjetimo, Kinu se sumnjiči da je u logorima za preodgoj smjestila više od milijun Ujgura i drugih muslimanskih manjina, što su donedavno nijekali, no sada tvrde da su to obrazovni centri koji služe borbi protiv ekstremizma.

Nagradu u ime Inicijative mladih za ljudska prava u Strasbourgu je primio programski direktor ove organizacije u Srbiji Ivan Đurić, koji je tom prilikom izjavio da će nastaviti raditi na stvaranju budućnosti i društva u kojima se stavovi neće zasnivati na predrasudama i nepouzdanim informacijama.

- Želimo da kreiramo region u kome će biti moguće, prihvatljivo i prirodno za mlade ljude da se upoznaju, putuju i rade zajedno, kreiraju pozitivne promene u društvima i zaljubljuju se, bez obzira na to iz koje države Balkana dolaze, kao što mladi to čine i u čitavoj Evropi - rekao je Đurić na dodjeli.

Inicijativa je nagradu posvetila stotinama dosadašnjih aktivista i aktivistkinja, volontera i volonterki te ljudima ‘koji su sa nevjerojatnom energijom i znanjem kreirali i vodili Inicijativine programe širom regije više od 15 godina’, stoji u njihovom priopćenju.

Inače, nagrada Vaclav Havel dodjeljuje se od 2009. godine organizacijama i pojedincima koji se bave promicanjem ljudskih prava. Do 2013. godine nagrada je nosila naziv Nagrada parlamentarne skupštine Vijeća Europe za ljudska prava, nakon čega je preimenovana u Nagrada Vaclav Havel, u znak sjećanja na nekadašnjeg predsjednika Čehoslovačke i Češke.

Prošle godine nagradu je dobio Ojub Titijev, čečenski dužnosnik iz ruske nevladine udruge Memorijal, kojeg je tamošnja policija prošle godine zatvorila jer je tvrdila da je pronašla drogu u njegovom automobilu, a ove je godine osuđen na četiri godine u kažnjeničkoj koloniji. Iz Memoriala, posljednje udruge u Čečeniji za ljudska prava, tada su poručili da je suđenje ‘nesretni kolut’ u lancu pritisaka kojima se htjelo omesti njegov rad, kao i da je ishod bio poznat od početka. Tvrdili su i da je progon Titijeva povezan s činjenicom da je istraživao čečenske tajne zatvore, zahvaljujući čemu je nekoliko osoba pušteno na slobodu.

1/1