>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura
Piše Novosti

Izložba i predavanje o Rožavi u zagrebačkoj Galeriji Nova

U četvrtak 24. listopada u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Nova otvara se izložba Oblici slobode grčke kustosice iLiane Fokianaki i Filmske komune Rožava, kolektiva osnovanog 2015. godine koji djeluje u autonomnoj regiji Rožava, čije ime znači 'zapad' a odnosi se na zapadni dio Kurdistana (današnja sjeverna Sirija).

Otvorenju će prethoditi predavanje i promocija knjige Jonasa Staala Umjetnost propaganda u 21. stoljeću, koje će započeti u 18:30 sati, a kustosko vođenje izložbom zakazano je za 20:30 sati istoga dana. 

U petak, 25. listopada, u 19 sati, u Galeriji Nova će se održati seminar Umjetnost kao kontra-hegemonija na kojem će sudjelovati umjetnici Jonas Staal, Milica Tomić i Marina Vishmid, a moderirat će ga iLiana Fokianaki. 

Popratni program izložbe Oblici slobode zaključit će se u utorak 12. studenog u 19 sati s diskusijom pod nazivom Bitkom za Rožavu –  u kojoj će sudjelovati Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin te projekcijom epizode njihovog dokumentarnog serijala Kurdi posvećene kurdskom revolucionarnom pokretu u Siriji. Izložba će biti otvorena do 30. studenog.

Iz najave:

Izložba Oblici slobode bavi se Filmskom komunom Rožava, a učenje procesa i jedinstvenih vrijednosti Rožavske revolucije ključno je za razumijevanje uvjeta rada kolektiva. Ovo demokratsko društvo bez države temelji se na ženskim pravima, ekologiji i jednakosti u svim sferama života. Politički projekt Rožave dovodi u pitanje patrijarhalni sustav, osnažuje etničke i vjerske manjine te nadahnjuje otvaranje lokalnih demokratskih prostora. Sve odluke o društvenim pitanjima, od infrastrukture i energije do obrazovanja i nasilja u obitelji, raspravljaju se na javnim sastancima gdje se provodi kolektivno odlučivanje. Rožava se upravo ovih dana suočava s najokrutnijim prijetnjama i bori se za opstanak.
Posredujući iskustva dnevne borbe u građanskom ratu u Siriji te kolektivni napor Rožave da izgradi novo društvo, izložba Oblici slobode bavi se vrijednostima i idealima Rožavske revolucije. Filmska komuna Rožava potiče lokalnu filmsku kulturu proizvodnjom novih filmova, obrazovanjem novih generacija filmaša te organiziranjem filmskih projekcija i razgovora o ulozi filma u suvremenom društvu. Iz bogatog arhiva kolektivno proizvedenih filmova izložba predstavlja dio filmova koji su odabrani na temelju razgovora između kustosice iLiane Fokianaki i članova Komune, s ciljem predstavljanja metodologija, procesa mišljenja i radikalnih zamisli kolektiva.

Razvijajući gerilske strategije povezivanja šire publike gradova u Rožavi s filmskom produkcijom, Komuna koristi filmove lokalne produkcije ali i one zapadnog kanona, poput filmova Charlieja Chaplina i Bustera Keatona, naročito Svjetla velegrada (1931.), Mališan (1921.) i General (1926.) koje je Komuna prikazala u brojnim gradovima u regiji. Odabir ovih filmova je pragmatičan: oni prevazilaze jezičnu barijeru prikazivanjem nijemih filmova kako bi prenijeli poruku otpora. Izložba također uključuje neke od klasika Chaplina i Keatona koji u rožavskom kontekstu označavaju pobjedu potlačenih naglašavajući klasnu borbu i ulogu radničke klase.

Nakon Atene, izložba u Galeriji Nova u Zagrebu druga je iteracija izložbe Oblici slobode koja će iduće godine biti predstavljena u nizu uglednih svjetskih galerija i umjetničkih prostora: e-flux, New York; Vera List Centre, New York; Van Abbemuseum, Eindhoven i Art Centre, New Zealand. 
iLiana Fokianaki je kustosica i spisateljica, koja živi i radi u Ateni i Rotterdamu. U Ateni je 2013. osnovala neprofitnu galeriju State of Concept Athens, a 2016. s Antonijom Alampi osnovala je Future Climates, platformu za održivu budućnost malih organizacija suvremene umjetnosti i kulture. Predavala je teoriju fotografije i umjetnosti na različitim grčkim institucijama i inozemstvu, kustosica je brojnih izložbi u različitim međunarodnim muzejima i galerijama. Recentno je u State of Concept Athens bila kustosica izložbe FORENSIC ARCHITECTURE: Violence, Fast and Slow.

1/1