Novosti

Kultura

Izložba fotografija Hrvoja Polana

U četvrtak, u 19 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu otvara se izložba fotografija 'Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina' autora Hrvoja Polana na kojoj će govoriti Ivica Đikić, Damir Šagolj i Hrvoje Zovko

Dkh67sgjnddpmddarx7czr2886w

Ovog četvrtka 17. listopada, s početkom u 19 sati, u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu (Perkovčeva 2) otvorit će se izložba fotografija 'Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina' autora Hrvoja Polana. Na otvorenju će govoriti pisac i novinar Novosti Ivica Đikić, fotoreporter Damir Šagolj i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Izložba se sastoji od fotografija nastalih tokom istraživanja za istoimenu fotomonografiju koju, uz Polana, potpisuju kolumnist Novosti Viktor Ivančić i novinar Nemanja Stjepanović.

Uz eseje, knjiga donosi Polanove fotografije nekadašnjih domova kulture izgrađenih još u vrijeme socijalizma koji su u posljednjem ratu pretvoreni u logore, mučilišta i mjesta zatočenja čime je radikalno promijenjena funkcija tih ustanova.

Opisujući njen sadržaj, novinar Novog lista Boris Pavelić istaknuo je: 'Dok je Stjepanović obavio faktografski dio posla, ispisavši – na temelju haških i domaćih sudskih presuda te dostupnih arhiva – činjenične opise zvjerstava u mučilištima što su do rata trebala služiti kao mjesta ljudskog oplemenjivanja, Hrvoje Polan, iskusni ratni fotoreporter domaćih i inozemnih agencija, ta je mjesta fotografirao. Mirnodopske su to fotografije, snimljene više od dvadeset godina poslije zvjerstava, kada su svi njihovi opipljivi tragovi izbrisani – osim u devastiranom Domu kulture u selu Pilica, ‘jednome od toponima etničkog čišćenja Republike Srpske’, u istočnoj Bosni, nedaleko Zvornika, na čijim se oronulim zidovima i danas vide rupe od metaka – u tom se mjestu masovno ubijalo dvaput, i 1992. i 1995.'

Izložba je dosad postavljena na šibenskom FALIŠ-u, u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu i Haagu, dok je Porečki Annale predstavio četiri odabrane fotografije kao dio kolektivne izložbe. Nastala je u produkciji organizacija forum ZFD Beograd, koji je objavio i fotomonografiju, i PAX Nizozemska, a zagrebački postav rezultat je suradnje s Hrvatskim novinarskim društvom.

U Zagrebu će biti otvorena do nedjelje, 3. studenoga 2019., a moći će se pogledati svaki dan od 9 do 17 sati. Ulaz je slobodan.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više