>

novosti logo

Društvo Društvo

Iznenađeni i uvređeni

Uprava Borova otkrila da je diskriminirana od vlastitih radnica: Sindikat namerava angažovati svoju pravnu službu u Osijeku koja će odgovoriti na izrečene opomene i zatražiti od direktora Borova da ih povuče

Zbog običnih lajkova na Fejsbuku, 19 radnica Borova d.d. dobilo je opomene pred otkaz, a pet radnica iz trgovina širom Hrvatske nije dobilo produžetak ugovora koji im je isticao 30. juna. Radnice vukovarske fabrike gume i obuće lajkale su ili komentarisale status svoje koleginice Tatjane Miljak koja je na Fejsbuku uputila otvoreno pismo predsednici države, premijeru i gradonačelniku Vukovara u kojem je, između ostalog, tražila ostavku ili smenu direktora Borova d.d. Gordana Kolundžića navodeći da je on ‘pošast koja se uvukla pre pet godina u Borovo’, da mu nije stalo do radnika već do samopromocije i da bi prvi ‘skinuo gaće’ da ostane u Borovu koje je za njega ‘krava muzara’. Pismo je objavljeno krajem marta, nakon što radnici nisu dobili plate za februar.

- Takvu retoriku isključivosti nikad neću, niti sam ikad podržavao, kratko nam je rekao Kolundžić uputivši nas na pisanu izjavu za medije u kojoj se navodi da ‘Borovo d.d. Vukovar prihvaća svaku konstruktivnu kritiku, ali ne toleriše bilo kakav oblik vređanja saradnika, nadređenih ili drugih osoba koje su svojim radom vezane za Društvo. Opomene pred otkaz radnicama su uručene zbog, kako se navodi, ‘uvredljivih sadržaja koji pozivaju na udruživanje radi proterivanja Uprave, Nadzornog odbora i dela radnika Društva, pozivanja na diskriminaciju s osnova mesta prebivališta i niza neistinitih optužbi’ uz upozorenje da se ubuduće suzdrže od takvih aktivnosti, u cilju zaštite ugleda Društva. Uprava tvrdi da je postupila u skladu sa Zakonom o radu i da nijedan radnik nije dobio otkaz zbog označavanja i komentarisanja navedenih tekstova.

Prošlog petka u Borovu su, kako saznajemo, boravili predstavnici Sindikata kožne obuće koji su se sastali s Radničkim većem. Za sve radnice koje su njihove članice, sindikat namerava angažovati svoju pravnu službu u Osijeku koja će odgovoriti na izrečene opomene i zatražiti od direktora da ih povuče.

- Mislim da je preoštro postupio. To su mogla biti eventualno neka usmena upozorenja, ali mislim da je sloboda govora i mišljenja normalna za jednu demokratsku državu i da svako može javno reći ako nečim nije zadovoljan - rekla nam je jedna od radnica.

Zaposleni se nadaju da će se pojaviti strateški partner i osigurati opstanak ove fabrike koja zapošljava oko 670 radnika, ali razočarano konstatuju da se do 15. jula, do kada je bio rok za to, niko nije javio. Uz dobijene opomene, radnici brinu i hoće li biti posla, jer trenutno nedostaje repromaterijala te hoće li za svoj rad dobiti platu. Onu za šesti mesec su primili, a kako će biti dalje, niko ne zna.

1/1