>

novosti logo

Jedna škola, pet ministara

Obnovu OŠ Nikole Andrića u Vukovaru je 2014. najavljivao Željko Jovanović, a pomaka nije bilo ni u mandatu Vedrana Mornara. Predrag Šustar je 2016. najavio obnovu ‘u najkraćem roku’, a u još kraćem ministarskom mandatu Pavo Barišić je uspeo da obeća da će radovi krenuti ‘na jesen’

U derutnoj i napuštenoj zgradi Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i zamenik vukovarsko-sremskog župana Damir Barna potpisali su sporazum o rekonstrukciji, dogradnji, nadogradnji zgrade i školske sportske dvorane ove škole. Projekat vredan 18 miliona kuna resorno ministarstvo sufinansira sa 80 odsto, a županija i Grad Vukovar kao osnivač sa po deset odsto. ‘Ova škola je postala simbol svega onoga što školstvo ne bi trebalo biti’, rekla je ministrica.

To najbolje znaju učenici. Trenutno ih je 206 i već drugu godinu su podstanari u vukovarskoj Antuna Bauera, gde će ostati barem još dve godine. Neki će do tada završiti osnovnoškolsko obrazovanje, od kojeg su polovinu proveli u školi sa zakovanim prozorima, neuslovnim toaletima, krovom koji prokišnjava i fasadom koja izgleda kao da rat nije završio.

U proleće 2012. godine inspekcija je školu zbog sigurnosti učenika zatvorila do popravka električnih instalacija, a javnost su alarmirali mediji koji su svako malo propitivali ministre upozoravajući na uslove u toj školi, nedostojne 21. veka. Obnovu je još 2014. godine najavljivao SDP-ov ministar Željko Jovanović koji je za vreme svog mandata ipak uspeo da okonča obnovu takođe derutne Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru. Pomaka nije bilo ni u mandatu još jednog Milanovićevog ministra, Vedrana Mornara. U proleće 2016. godine HDZ-ov Predrag Šustar najavio je obnovu ‘u najkraćem roku’, ali je ubrzo istekao kratki rok trajanja vladi Tihomira Oreškovića. U još kraćem ministarskom mandatu, HDZ-ov Pavo Barišić je uspeo da obeća da će radovi krenuti ‘na jesen’.

Ta jesen je stigla, ali dve godine kasnije, zalaganjem HNS-ove Blaženke Divjak i zahvaljujući zakonskim izmenama koje su omogućile da država može intervenisati u obnovi lokalnih škola. Sredstva su osigurana, ugovori potpisani, obnova bi trebala započeti za 15-ak dana, a učenicima i nastavnicima ostaje da se nadaju da će radovi biti završeni u roku, opet do jeseni, ali 2021. godine.

1/1