Novosti

Filmska kritika

Karamba i karabit

Garbura (r: Josip Žuvan) (2022.): Drama o dvojici dječaka koji su najbolji prijatelji usprkos tome što su im obitelji zavađene

Large garbura

Vrlo uvjerljivi Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl u debitantskim rolama

Dojmljivom nizu ovogodišnjih (debitantskih) hrvatskih dugometražnih igranih filmova ("Stric", "Illyricvm", "Sigurno mjesto") u kinima se krajem godine pridružuje uradak još jednog debitanta. Riječ je o Josipu Žuvanu, dosad najpoznatijem po kratkom igranom filmu "Snig" iz 2012. s Tihanom Lazović u glavnoj ženskoj ulozi te Hanom Jušić i Sonjom Tarokić u malim cameo rolama "prijateljica noći", autoru koji se proteklih desetak godina uglavnom bavio snimanjem TV-serija, ponajprije sapunica.

Trogiranin Žuvan svoj je cjelovečernji debi, nazvan "Garbura" (dalmatinski naziv za karabit), snimao u okolici Pirovca u rano doba pandemije, a u središte narativa postavio je dvojicu dječaka na početku puberteta koji su najbolji prijatelji, usprkos tome što su im obitelji zavađene. Ljepoliki Antonio, iako krhkije građe, dominantan je u odnosu s krupnijim Nikolom (utjelovljuju ih debitanti Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl), među ostalim i zato što mu otac radi u inozemstvu i šalje najnovije gadgete, no sam se kući ne vraća, niti šalje po sina iako mu to svake godine obećava, jer je po svemu sudeći vani zasnovao novu obitelj.

Antonio živi u obiteljskoj kući s pomalo infantilnom majkom (Ivana Roščić), koja vrijeme provodi slušajući hitove Magazina, Olivera i inih prvaka dalmatinske pjesme, te djedom (Zdenko Jelčić) naoružanim pištoljem, dok su im prvi susjedi Nikola i njegovi roditelji (Ljubomir Bandović i Marija Škaričić), te baka po ocu (Asja Jovanović) koja Antonijevog djeda ne može smisliti. No dvojica dječaka nisu jedini članovi suprotstavljenih familija koji blisko komuniciraju – razvoj radnje otkrit će da su Nikolin otac i Antonijeva majka ljubavnici koji se potajno sastaju u napuštenoj kamp-kućici i njegovom polovnom autu.

Opisana situacija očito sadrži podosta općih mjesta, no to je i jedini ozbiljniji prigovor koji se Žuvanovom scenariju može uputiti. Jer s druge strane taj je scenarij istovremeno i vrlo životan (opća mjesta su opća ne samo zato što smo ih često sretali u prethodnim filmovima i književnim djelima, nego i zato što su preuzeta iz života), odnosno postaje takvim zahvaljujući vrlo sigurnoj redateljskoj realizaciji. I to realizaciji narativne strukture koja se proteže na gotovo puna dva sata trajanja, što je vrlo rijetka pojava u suvremenoj hrvatskoj kinematografiji, gdje gotovo da vlada panični strah od minutaže koja prelazi sat i pol.

Za razliku od Sonje Tarokić, koja nije najbolje ovladala dvosatnim trajanjem svoje "Zbornice", njezin nekadašnji studentski kolega Žuvan suvereno drži ritam cijelo vrijeme odvijanja radnje koja umjesto da zamara, ugađa podrobnošću naracije. U tom smislu "Garbura" je jedan od najuspjelijih hrvatskih dugometražnih igranih filmova proteklih podosta godina. Treba pozdraviti i Žuvanovo iznevjeravanje očekivanja, odnosno koliko god da je baratao dobro znanim motivima, onog se "zlatnog pravila" – ako se puška pojavi u prvom činu, u završnom mora opaliti – nije držao.

U "Garburi" djedov u priču snažno uvedeni pištolj naposljetku ne opali, iako se dugo čini da hoće, i to gotovo manifestno odustajanje od normativa vrlo je umješno izvedeno. Rad s glumcima također je respektabilan: cijela postava je na izrazito solidnom nivou (možda je manje od ostalih uvjerljiva tek Marija Škaričić, ali dijelom je to i danak njezinoj nezahvalnoj ulozi pasivne supruge), a osobito dvojica dječaka u središnjim ulogama: u hrvatskom filmu rijetko se susreću uvjerljive kreacije glumaca te dobi, a Ercegović Gracin i Floigl kao da su u dalmatinski ambijent ušetali iz nekog nezavisnog američkog (ili srpskog) filma – toliko su životni. Može se tek požaliti što njihovo nadigravanje odnosima moći nije još elaboriranije. No i bez toga, "Garbura" je film za pljesak.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više