Novosti

Politika

Katoličko pravobraniteljstvo

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport ovoga petka trebao bi raspravljati ne samo o Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu nego se i informirati o pristiglim kandidaturama za tu poziciju. Na javni poziv pristiglo je pet kandidatura

1m0ym6n1rrb113jvqqrd5jyphhd

Ivana Milas Klarić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport ovoga petka trebao bi raspravljati ne samo o Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu nego se i informirati o pristiglim kandidaturama za tu poziciju. Na javni poziv raspisan nakon što je u Saboru netom prije ljetne pauze izglasan novi Zakon o pravobranitelju za djecu pristiglo je pet kandidatura. Među njima nema one dosadašnje pravobraniteljice Ivane Milas Klarić. Pozicija Milas Klarić upravo je nakon novog zakona dovedena u pitanje, jer je njegovo donošenje vladajuća većina odlučila iskoristiti za zadavanje finalnog udarca u dugotrajnoj kampanji njezina uklanjanja s mjesta pravobraniteljice. Tako se nakon samo nešto više od tri godine, umjesto osam na koliko je prvotno izabrana, njezino mjesto treba popuniti nekim od kandidata/kinja.

Tatjana Holjevac, trenutno zaposlena kao pravna savjetnica u Hrvatskom pravnom centru, jedna je od kandidatkinja. U životopisu navodi da je za ciljanju poziciju usmeno može preporučiti Aleksandra Korać Graovac, profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta poznata po suradnji s Katoličkom crkvom i ultrakonzervativnim grupama.

Kandidira se i Helenca Pirnat Dragičević, također pravnica, zaposlena u Državnom odvjetništvu RH kao viša državnoodvjetnička savjetnica. Treća kandidatkinja, prim. doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, pedijatrica je i subspecijalizantica dječje neurologije, zaposlena kao docentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, ali pri Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Iz Poliklinike pristiže i kandidatura Zdravka Miočevića, pravnika, pomoćnika ravnateljice Poliklinike za pravne poslove i voditelja Službe za pravne, kadrovske i opće poslove.

Član radne skupine za izradu novog Obiteljskog zakona kao predstavnik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, odvjetnik Hrvoje Jukić, peti je kandidat. Kakve stavove Jukić u radnoj skupini zastupa možemo naslutiti iz objave na službenim stranicama Udruge nakon sastanka s predstavnicima U ime obitelji, u kojoj govore da će ‘iskoordinirati zahtjeve’ i dogovoriti ‘zajedničku platformu’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više