Novosti

Politika

Korištenje pozdrava 'Za dom spremni' treba zakonski regulirati

Ustaški pozdrav ne bi trebao biti prisutan na javnim mjestima, s obzirom da je najdirektnije povezan s ustaškim pokretom i zločinačkom NDH, zbog čega ga treba zakonski regulirati, komentirao je Milorad Pupovac, a odlazak Milanovića s komemoracije u Okučanima podržala je i Antifašistička liga 

Do0njt0w06y9icwdo0cf6l4k6z1

Natpis na vijencu na komemoraciji u Okučanima (foto Ivica Galović/PIXSELL)

Komentirajući odlazak predsjednika države Zorana Milanovića s komemoracije u Okučanima zbog obilježja HOS-a s ustaškim pozdravom, koje su na majicama nosili neki sudionici svečanosti povodom obljetnice akcije ‘Bljesak‘, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je za N1 televiziju da pozdrav ‘Za dom spremni‘ ne bi trebao biti prisutan niti na komemoracijama, niti na bilo kojim drugim mjestima, s obzirom da je najdirektnije povezan s ustaškim pokretom i njegovom zločinačkom tvorevinom Nezavisnom Državom Hrvatskom. ‘NDH ne bi smjela imati nikakvih dodirnih točaka s današnjom Hrvatskom. Tko god napravi odmak od tog pozdrava, radi dobro za Hrvatsku. ‘Za dom spremni‘ može biti historijska činjenica, ali ne može imati pravo javnosti. Koristio se i u Drugom svjetskom ratu, kao i u ovome 90-ih godina, ali njegovo legaliziranje i legitimiranje na svečanostima, komemoracijama i bilo kojim drugim događajima je nešto što najdirektnije današnju Hrvatsku povezuje s ustaškom tvorevinom NDH. I to treba riješiti’, istaknuo je Pupovac.

Na pitanje čine li oni koji ga opravdavaju loše Hrvatskoj, kazao je da će se o ovom problemu trebati raspravljati i da će - kao što su neke parlamentarne stranke inicirale i kao što je rekao predsjednik Milanović - trebati donijeti zakonsku regulativu u kojoj će se ustaška znamenja i pozdravi smjestiti u granice zakona. ‘Sada toga nemamo, imamo samo sentimente, političke stavove i procjene što je za nekog dobro, što za nekoga nije - u stranačkom, političkom i drugom smislu. Ali što je civilizacijska vrijednost i tekovina i što su standardi koji danas vrijede u Europi kojoj pripadamo treba regulirati zakonom’, kazao je.

Odgovarajući na pitanje kako komentira stav premijera Andreja Plenkovića, koji je kazao da nijedna spomen-ploča s imenima poginulih branitelja neće biti bačena, kao što je tražio Milanović, i da li mu je žao što je delegacija SNV-a išla na zajedničku komemoraciju s državnim dužnosnicima, Pupovac je rekao da SNV nije prešao preko činjenice da se ZDS koristi kao pozdrav, niti misli prije preko nje. ‘Kao predstavnici naroda žrtava, i to ne samo srpskog nego i židovskog i drugih, slobodan sam reći da taj pozdrav i to znamenje ne može stajati nigdje, niti se njegovo korištenje može opravdati sudjelovanjem pojedinih grupacija u ratu 90-ih godina. Ako su sudjelovali s tim znamenjem, onda ono ne može imati drugo značenje, nego što ga historijski ima‘.

Rekao je da polemika između predsjednika i premijera oko ovog pitanja za sada ima karakter u kojem se pazi da se to ne pretvori u dublji sukob, što očito znači da barem jedna strana - a čini se zasad i obje - nastoji da se Hrvatska ne uvalja dublje u blato te ustaške tradicije koja se do sadašnjeg dana zadržala u Hrvatskoj.

Najavio je da će SDSS, kao i do sada, ići samostalno na predstojeće parlamentarne izbore, a da se o eventualnoj suradnji s drugima još nije razgovaralo. ‘Sasvim sigurno da pitanje pozdrava ‘Za dom spremni‘ neće biti centralno u našoj kampanji, ali njemu trajno posvećujemo potrebnu pažnju u skladu s pojavama i manifestacijama te ustaške tradicije u Hrvatskoj‘, zaključio je Pupovac.

Antifašisti uz Milanovića

Antifašistička liga podržala je odluku predsjednika Milanovića da napusti obilježavanje 25. godišnjice vojne operacije 'Bljesak'. 'Već smo nebrojeno puta istaknuli da je toleriranje notornog simbola ustaštva, pozdrava ili natpisa 'Za dom spremni', od strane mnogih vodećih hrvatskih političara, identično, danas (još) nezamislivom, toleriranju 'Sieg Heil' ili 'Heil Hitler' od strane vodećih njemačkih političara', upozoravaju i izjavi koju potpisuje predsjednik Lige Zoran Pusić.  

Upozoravaju da premijer Plenković rečenicom po kojoj svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje, kao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji se pita zašto predsjednik ima potrebu otvarati ideološke prijepore iz prošlosti, zaboravljaju da su pod simbolom 'Za dom spremni' i tisuće ustaša dali život 'za Hrvatsku', kao što su i milijuni Nijemaca poginuli pod nacističkim simbolima 'za Njemačku'.

'Oni koji su ulazili u Domovinski rat pod simbolima NDH željeli su Hrvatsku koja će biti što vjernija kopija države na koju su se pozivali i čije su simbole nosili. Srećom, nije baš takva ispala. Međutim, činjenica je da u današnjoj Hrvatskoj postoje utjecajne grupe ljudi koji su protivnici ravnopravnosti, slobode i ljudskih prava i kojima netrpeljivi nacionalizam NDH izgleda kao uzor domoljublja. U tom smislu predsjednik Republike svojim postupkom nije otvorio prijepore iz prošlosti, samo je jasno postavio pitanje i izrekao svoj stav kakvu Hrvatsku želimo danas i u budućnosti', stoji u pismu Lige.

SDP: Plenković nepotrebno podilazi ustaškim nostalgičarima

SDP je na svom Facebook profilu također osudio isticanje pozdrava 'Za dom spremni' jer se time, kako ističu, potpiruju ideološke podjele koje će nekome poslužiti u predizbornoj kampanji, ali i skreće pozornost sa časnih osloboditelja i akcije 'Bljesak'.

'U situaciji kad veliki dio naših građana ostaje bez posla, bez mogućnosti za osiguravanjem dostojnih uvjeta života, kad su u strahu od širenja epidemije i njezinih posljedica, nedopustivo je da pojedinci provokacijama, isticanjem pozdrava 'Za dom spremni', potpiruju ideološke podjele koje će nekome poslužiti u predizbornoj kampanji. SDP osuđuje takve postupke i skretanje pozornosti sa časnih osloboditelja i akcije Bljesak', poručio je SDP.

'Nije se radilo o tzv. neodgovornim pojedincima i provokatorima iz publike, nego je osoba u HOS-ovoj majici bila dio protokola, koji je odredio organizator, a to je Ministarstvo hrvatskih branitelja', rekao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, ističući kako je predsjednik Republike jasno naznačio da ne želi nazočiti događaju gdje imamo 'državno sponzoriran Za dom spremni!'.

'Jedno od mojih većih iznenađenja u političkoj karijeri bilo je kad sam na Sutjesci vidio njegov vijenac, prema tome držim da on po tom pitanju, na žalost, taktizira i nepotrebno podilazi ovima koji imaju neku nostalgiju prema tom pozdravu i pokretu uz kojega se veže', rekao je Bauk, te napomenuo kako premijeru to u političkim utakmicama nije koristilo.

No, to je u političkom smislu njegov problem, za društvo je problem što najveća stranka na desnom centru, i jedna od dvije najveće u Hrvatskoj, i dalje dopušta da se neki njezini potezi i vrijednosti vezuju uz razdoblje hrvatske povijesti od ’41. do ’45. godine i NDH, rekao je Bauk.

Možemo: Milanović je trebao tražiti sanckije za odgovorne

Sandra Benčić, iz Platforme Možemo, rekla je na N1 televiziji da je incident u Okučanima bio smišljena provokacija, a da je Milanović trebao tražiti da se na licu mjesta sankcionira svako postupanje suprotnu zakonu, a to je ono koje svjesno promovira fašističke simbole, odnosno simbole NDH.

'Posao i dužnost Predsjednika koji tamo predstavlja građane RH nije okrenuti se i otići jer ne želi u tome sudjelovati, nego odmah reagirati da se to sankcionira', poručuje Benčić i osuđuje izjave premijera i predsjednika Sabora da se radi o ideološkim prijeporima. 'Ne radi se ni o kakvim ideološkim prijeporima, predsjednik Sabora treba pročitati Ustav i vidjeti može li to što tamo piše zastupati li ne. Ako ne može, neka podnese ostavku', poručuje Benčić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više