Novosti

Kultura

"Kрунa" из Сeмaртoнa

Нa oвoгoдишњим "Ивaњдaнским сусрeтимa" у Бeлoм Maнaстиру учeствoвao je и KУД "Kрунa" из Српскoг Сeмaртoнa у Румуниjи 

Large informator kruna  %c4%87irilica

"Kruna" u Belom Manastiru

Na ovogodišnjim "Ivanjdanskim susretima" u Belom Manastiru učestvovao je i KUD "Kruna" iz Srpskog Semartona u Rumuniji i to mu je bilo treće gostovanje u Baranji i Hrvatskoj.

- S KUD-om "Kruna" povezao me prijatelj čija je kćerka igrala donedavno u našem Folklornom ansamblu "Čuvari tradicije baranjskih Srba". Prvi put "Kruna" nam je bila gost u novembru 2019. godine na proslavi Svetog Arhangela Mihaila, slave Vijeća srpske nacionalne manjine u Belom Manastiru. Otada razvijamo prijateljske odnose dva folklorna društva.

Naš Folklorni ansambl gostovao je u kod njih u Rumuniji već dva puta. Prošle, 2022. godine, u dogovoru s gospođom Vesnom Struca-Čolaković, na prvim "Ivanjdanskim susretima" održanim 8. i 9. jula, naša dva društva su se pobratimila kako bi naše prijateljstvo dobilo još čvršće okvire.

Malo nas je prethodna kovid-pošast omela da ostvarimo i druge zajedničke aktivnosti. Sad se pripremamo za ponovni odlazak u Rumuniju na međunarodni festival folklora koji će se održati 12. avgusta u Srpskom Semartonu – kaže Svetlana Žarković, predsjednica Folklornog ansambla, predsjednica VSNM, predsjednica Gradskog odbora SDSS-a, aktuelna zamjenica belomanastirskog gradonačelnika iz srpske kvote i organizatorica "Ivanjdanskih susreta".

KUD "Kruna" iz Srpskog Semartona osnovan je 2009. Selo pripada Opštini Ulbeč u Timiškom okrugu u Rumuniji i ima oko 900 stanovnika, od toga je oko 50 posto Srba. Udaljeno je 30 km od Temišvara i 20 km od rumunsko-srpske granice.

Ime nije dobio po vladarskoj kruni, nego po Kruni Paunkić, majci Dositeja Obradovića (1739. ili 1742. – 1811), koja je rođena i sahranjena u tom selu. Njoj u spomen semartonska omladina je 1905. godine podigla mermernu piramidu na kojoj stoji uklesano: "Kruni, materi nezaboravljenog Srbina Dositeja Obradovića".

KUD djeluje pri Savezu Srba u Rumuniji, koji ga podržava financijski i moralno i bez čije pomoći ne bi mogao opstati. Tokom dosadašnjih 14 godina postojanja, KUD "Kruna" učestvovao je na festivalima folklora revijalnog karaktera u Rumuniji, Srbiji, Republici Srpskoj i Hrvatskoj. Ove godine KUD je učestvovao i na konkursu – festivalu "Škrinja sa mirazom" u Temišvaru.

"Kruna" broji 50 aktivnih članova, podijeljenih u više grupa, koji vrijedno i s puno poleta vježbaju srpsku pjesmu i igru i tako doprinose očuvanju srpske tradicije i kulture na području Rumunije.

Na svom repertoaru ima pet spletova igara: igre iz Banata, Srema, Leskovca, Šumadije i Bele Palanke, a u Belom Manastiru na večeri folklora u sklopu "Ivanjdanskih susreta" 8. jula ove godine predstavio se "Spletom igara iz Banata" i "Spletom igara iz Šumadije". Predsjednik društva je prof. Joca Bugarski, umjetnički rukovodilac je Vesna Struca-Čolaković, a koreografi su Vesna i Sebastijan Struca-Čolaković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više