Novosti

Kronika

Mилaнкoвић у Вeликoм рaту

Пoвoдoм 60. гoдишњицe смрти Mилутинa Mилaнкoвићa, нa грoбљу у Дaљу гдe je нaучник сaхрaњeн, 12. дeцeмбрa je oдржaн пoмeн

Ng5yqbeaqupdlczfq335uewgmut

Povodom 60. godišnjice smrti Milutina Milankovića, na groblju u Dalju gde je naučnik sahranjen, 12. decembra je održan pomen, a 15. decembra je u njegovoj rodnoj kući upriličen prigodan program. Budući da je ova godina u znaku stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, doktorand Aleksandar Ilinčić iz Dalja govorio je o tom periodu Milankovićevog života zapisanog u nekoliko poglavlja autobiografje ‘Uspomene, doživljaji i saznanja. Milanković je najveći deo perioda od 1914. do 1919. godine proveo u kućnom pritvoru u Budimpešti, zatim u svojoj rodnoj kući u Dalju, a bio je i logoraš u Nežideru, u Turnju kod Karlovca i u Osijeku.

- O svemu tome je ostavio i zapise koji su značajan istorijski izvor, a ne samo njegovo lično sagledavanje ratnih sukoba - kaže Ilinčić dodajući da se Milanković i tokom rata bavio naukom.

- Milanković je imao dobro izgrađenu socijalnu mrežu i to ga je više puta izvlačilo. Iako je sve četiri godine rata bio pod nadzorom austrougarske vlasti, imao je slobodniji život, pogotovo u Budimpešti gde je mogao da se služi bibliotekom Mađarske akademije nauka i gotovo nesmetano da stvara. Materijale je uspevao da dobije i iz Dalja zahvaljujući članovima ondašnje hrvatsko-srpske koalicije koji su često odlazili u Budimpeštu na političke dogovore - kaže Ilinčić.

Predavanje ‘Milanković i Mars’ održao je Dalibor Mesarić iz Astronomskog društva u Osijeku, a prikazan je i deo dokumentarnog filma ‘Božanski sjaj Milankovićevog kanona’ reditelja Dragana Ćirjanića iz Beograda. U ‘Svemirskoj sobi’ je predstavljen novi eksponat ‘Živi svet ledenog doba’ čiji su autori prof. dr. Aleksandar Petrović i inženjer Radomir Putnik iz Beograda.

- Odlučili smo se za taj eksponat jer su mnogi naši posetioci deca, učenici osnovnih i srednjih škola ili studenti koji su do pre deset godina bili deca. Neku vezu s tom tematikom imaju preko crtanog filma Ledeno doba, a time posredno i sa Milankovićevom teorijom koja objašnjava zašto nastaju ledena doba - rekao je Đorđe Nešić, upravnik KNC-a ‘Milutin Milanković’. Trodelni eksponat je posebno zanimljiv jer sadrži holograme mamuta i sabljozube mačke.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više