Novosti

Politika

Milošević: Nedopustivo je diskriminiranje drugačijih

Moderna Hrvatska temelji se na vrijednostima antifašizma zbog čega je važno da podržimo ovakve spomenike, rekao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević u Varaždinu na predstavljanju skulpture "K19" posvećene žrtvama fašizma koja je nedavno unakažena nacističkim simbolima

Large spomenik1

Spomenik je predstavljen u ponedjeljak u Varaždinu (foto Aktualno.hr)

U Varaždinu, na Šetalištu Vatroslava Jagića, nasuprot Sinagoge, u ponedjeljak je predstavljena nedavno postavljena skulptura "K19" autora Zlatka Kopljara, koja su prije desetak dana nepoznati  vandali unakazili nacističkim simbolima. Na jednoj plohi zida počinitelji su iscrtali kukasti križ, a na drugoj ustaško "U".

Skulptura "K19" dio je instalacije postavljene 2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, a izrađena je od cigli koje su izradili zarobljenici koncentracijskog logora Jasenovac za vrijeme Drugog svjetskog rata. U okviru programa memorijalnih intervencija, Srpsko narodno vijeće u potpunosti je produciralo izradu skulpture koja je pitanje artefakta mjesta zločina koncentracijskog logora Jasenovac vratila u središte umjetničke pažnje.

Autor je gradu Varaždinu donirao svoj rad posvećen žrtvama fašizma u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, od kojih su mnoge bile i iz Varaždina, prvenstveno pripadnici židovske zajednice.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je tom prigodom da je iznimno važno okupljati se i govoriti na ovakvim mjestima, ne kako bi se stvarale podjele u društvu, već kako bi se sačuvala istina i spriječilo novo zlo, prenosi varaždinski portal Aktualno.hr.

„Protiv ovakvog zla je ustala antifašistička Hrvatska. Današnja moderna Republika Hrvatska temelji se na vrijednostima antifašizma. Zato je važno da podržimo ovakve spomenike i projekte. Važno je da zajedno pošaljemo poruku da su diskriminacija, mučenje te ubijanje drugih i drugačijih nedopustivi“, rekao je Milošević i zahvalio umjetniku na inspiraciji za vrijednu instalaciju, kao i Varaždinu na njenom postavljanju.

Boris Milošević, potpredsjednik Vlade (Aktualno.hr)

Autor skulpture Zlatko Kopljar kazao je da mu je drago što je projekt realiziran nakon šest godina.

„Na inicijativu Ivana Meseka iz Gradskog muzeja, Grada Varaždina i uz svesrdnu podršku ipak je došao trenutak da jedan od tih pet stupova možemo vidjeti ovdje. Prošlost ne možemo mijenjati i to nije uputno. Moramo je gledati i tumačiti upravo onakvu kakva je bila i iz toga nešto učiti. Ono što je meni bilo važno cijelo vrijeme dok sam smišljao ovaj rad je esej Umberta Eca „Fašizam naš svagdašnji“. Dakle, cilj i ideja rada je da promišljamo danas da bi imali bolje sutra“, rekao je Kopljar.

Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, istaknuo je da skulptura zapravo nije skulptura Holokaustu, te da je zločin od 1941. do 1945. u Hrvatskoj imao ime i prezime.

„To je zločin gdje su mnogi Varaždinci stradali, Srbi, Romi i Židovi, najviše židovska zajednica koje se nikad nije oporavila od tog zločina u Varaždinu. Ovo je jedan način na koji komemoriramo i odajemo počast tim žrtvama. Zlatko Kopljar trenutno ima i veliku izložbu u Gradskom muzeju u Varaždinu i u našim razgovorima je došlo do ideje da se jedan dio njegove instalacije, postavljene 2014. u Zagrebu, postavi u Varaždinu na ovom mjestu u centru grada, preko puta sinagoge koja se obnavlja. Mislim da ne postoji živući Varaždinac koji se sjeća ovih kupola s Davidovom zvijezdom gore i zato se Kopljar odazvao na to. Kad sam ga pitao koliko bi koštalo, drugi dan me nazvao i rekao da je gotovo pa degutantno da uopće traži jednu lipu za nešto što komemorira žrtve. Tako da je on svoj rad gradu Varaždinu donirao“, objasnio je Mesek.

Na otvorenju skulpture bio je i književnik Zdravko Zima, posebni savjetnik predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića za kulturu. Zima je rekao da je Njemačka 1945. bila preorana, moralno i materijalno uništena te kako se u deset godina oporavila i postala predvodnica Europske unije. „Ako nam je Njemačka u mnogočemu uzor, ako Njemačka 80 godina sistematski pere nacistički veš, učinimo i mi to isto – pometimo smeće pred vlastitim vratima“, zaključio je Zima, prenosi portal Aktualno.hr.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više