>

novosti logo

Kultura Kultura
Piše Ana Brakus

Miriši na cenzuru

Postavljanjem Jakova Sedlara, povijesnog revizionista i negatora stravičnih jasenovačkih zločina, u Programsko vijeće Studentskog centra nastavlja se devastacija kulture putem dodjeljivanja funkcija, društvenih priznanja i nagrada osvjedočenim filoustašama, a posljedice njegova imenovanja po tamošnju kulturnu proizvodnju tek se čekaju

Redatelj Jakov Sedlar, povijesni revizonist i negator stravičnih zločina koje su u Jasenovcu, logoru smrti, za vrijeme Drugog svjetskog rata počinili ustaše, za svoje ustrajno širenje mržnje nagrađen je najnovijom funkcijom – imenovan je članom Programskog vijeća Studentskog centra, novoosnovanog paratijela koje za svoj cilj ima ubrzanje devastacije kulturnog programa te institucije. Pritom je nejasno prema kojoj je proceduri Sedlar ondje postavljen, kao ni koga točno predstavlja: dok je sam za jedan desničarski portal izjavio kako je imenovan ‘na prijedlog sveučilišta’, odluka kojom sanacijski upravitelj Studentskog centra Mirko Bošnjak osniva Programsko vijeće ne navodi zagrebačko Sveučilište kao mogućeg predlagatelja. Dakle, ili Sedlar ponovno laže, ili Bošnjak već u prvom koraku krši vlastitu službenu odluku.

Mirko Bošnjak mi ne odgovara ni na jedan upit, a zatrpava nas nevjerojatnim zahtjevima. To traje duže od godinu dana. To je mobing. Opcija je da to rješavamo i sudskim putem – najavljuje Nataša Rajković

I dok se pitamo tko tu koga laže, jasno je da se nastavlja niz imenovanja Sedlaru ideološki bliskih javnih ličnosti – poput bivšeg ministra koji je kulturu zavio u crno, Zlatka Hasanbegovića, njegove aktualne stranačke kolegice Brune Esih, ali i Ante Đapića – u vijeća kulturnih institucija. Nastavlja se, ukratko, devastiranje kulture putem dodjeljivanja funkcija, društvenih priznanja i nagrada osvjedočenim filoustašama.

Do koje je granice Sedlar voljan ići u promociji povijesnog revizonizma, pokazao je snimanjem takozvanog dokumentarnog filma ‘Jasenovac – Istina’ u kojem je kreirao i objavio cijeli niz falsifikata. Dok je najupečatljiviji primjer, fotomontiranje navodne naslovnice Vjesnika, otkrio portal Lupiga, Novosti su ekstenzivno pisale o gotovo svim lažima koje je tim filmom promovirao Sedlar, a na čijoj su premijeri s osmijehom uživali i Zlatko Hasanbegović i Vlado Košić, sisački biskup.

Antifašistička liga protiv Sedlara je, zbog krivotvorina i bezočnih laži kojima je u spomenutom filmu javno poricao i znatno umanjio kazneno djelo genocida počinjeno u Drugom svjetskom ratu, podnijela kaznenu prijavu. U obrazloženju prijave, koju je u srpnju 2016. godine predala Županijskom i Općinskom državnom odvjetništvu u Zagreb, priložila je brojne dokaze koji potvrđuju da je Sedlar manipulirao brojkama stradalih u ustaškom logoru Jasenovac, prikazivao lažne fotografije logora, prekrajao biografije pojedinih aktera ali i prešutio brojne povijesne činjenice, čime je prekršio Kazneni zakon. Propisana kazna, bude li Sedlar proglašen krivim, može iznositi do tri godine zatvora.

- O stanju naše prijave još uvijek nemamo nikakve informacije iz nadležnog Državnog odvjetništva – rekao je za Novosti član Antifašističke lige Eugen Jakovčić.

No, dok se čeka odgovor Državnog odvjetništva, valja napomenuti da je falsificiranje u filmu Sedlar već priznao. Naime, Sedlar je u takozvanom dokumentarnom filmu bez dozvole uvrstio iskaz Zdravka Macure, kao što su otkrile Novosti, i pritom ga prilagodio svojim potrebama. Kao što je već pisao Novi list, povjesničari Igor Šaponja i Igor Jovanović preko odvjetnika zahtijevali su objašnjenje nedozvoljenog uvrštavanja. Sedlar je, nakon jednoipolgodišnjeg oklijevanja, priznao pogrešku, potpisao nagodbu, pismeno se ispričao, pristao platiti odštetu te izbacio Macurinu izjavu iz filma, ali usput za to okrivio Krunu Kušeca, pokojnog montažera filma.

Ovo je samo nastavak Hasanbegovićeve desno-konzervativne revolucije. Pao je havc, pada hnk, ovo je novi cilj. Sedlar je postavljen tamo s ciljem da onemogući naš rad i dovede do smjene Nataše Rajković – govori Oliver Frljić

Tu nije bio kraj. Sedlarov film dospio je i u godišnji izvještaj o vjerskim slobodama američkog State Departmenta za 2016. godinu, reagiranja su stizala i iz izraelske ambasade, a zgrožena pisma pisao je i Efraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal.

Sve to nije značilo ništa (ili je značilo baš ono što je potrebno) zagrebačkoj gradskoj Skupštini koja je Sedlaru, u travnju 2017., dodijelila Nagradu Grada Zagreba. Nisu pomogle ni brojne prosvjedne akcije civilnog društva, upozorenja povjesničara i stručnjaka, zgroženost međunarodne i hrvatske javnosti. A da je falisifikator i povijesni revizonist upravo ono što mu treba, lani je odlučio i Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu koji je Sedlara nagradio pozicijom svojeg posebnog savjetnika za kulturu.

No, vratimo se najnovijoj funkciji koju je preuzeo Sedlar.

Da je sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak odlučio osnovati Programsko vijeće zaposlenice i zaposlenici te institucije doznali su 2. siječnja, kada im je o tome poslana obavijest. Samo nekoliko dana ranije, 28. prosinca, doznali su, pak, da se nakon godine dana žestokog agitiranja s jedne i burnog protivljenja s druge strane, u preustroju SC-a Kultura s jedne od osnovnih djelatnosti (uz Smještaj i Prehranu) degradira na razinu službe koju bi dijelila sa sportom i informiranjem.

U Programskom vijeću, kako ga je zamislio Mirko Bošnjak, kadar nekadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka za čije je vladavine i postavljen na funkciju upravitelja, mjesta bi trebali imati predstavnik Studentskog zbora, predstavnik Ministarstva kulture, predstavnik, po novom, službe Kulture SC-a, predstavnik Sanacijskog vijeća, ali i sam Bošnjak. Na prvoj sjednici, održanoj 4. siječnja, nisu se pojavili ni predstavnik Ministarstva kulture niti predstavnica Kulture SC-a. No pojavili su se Jakov Sedlar, za kojega, kao što smo naveli, nije jasno koga točno predstavlja, zaposlenik SC-a Mario Župan i sam Bošnjak. Oni su odmah nakon završetka sjednice zatražili da im se dostavi ‘dopuna’ već prijavljenih kulturnih programa.

- Kultura je u SC-u nedavno degradirana iz djelatnosti u službu, a ja postavljam pitanje kome će to kultura služiti? Kojoj drugoj djelatnosti? Kada to pitam, nema odgovora tko je taj koji to zaista želi i zbog čega to radi. Zašto je to Vijeće, u kojemu bi u članstvu trebao biti sam upravitelj, uopće osnovano kada mi već imamo sve instrumente i tijela koja donose programe, a na koje on sam daje potpis? Zatražio je i dopunu programa. Što to točno znači, da će određivati što će biti u kojoj predstavi? Da će određivati sadržaj predstava? Miriši na cenzuru – rekla je za Novosti Nataša Rajković, dugogodišnja voditeljica kulture u SC-u.

Bošnjak Novostima nudi sasvim drugačiji pogled na rad Programskog vijeća. Njegove pisane odgovore, budući da je s nama odbio telefonski razgovarati, prenosimo onako kako su napisani, uz dodane dijakritičke znakove.

- Svrha Programskog vijeća je dobronamjerna i savjetodavna – poručio je Novostima Bošnjak. Želi, kaže, uključiti sve zainteresirane strane, širu kulturnu zajednicu i olakšati nadležnima odabir programa koji će više zainteresirati studente i širu javnost.

Uključivanje Jakova Sedlara u rad Programskog vijeća Bošnjak je podrobno pojasnio cijelim nizom pohvala koje nije mogao prešutjeti, iako kako sam kaže, inače ne komentira ‘političke teme’.

- U SC u Zagreb kao sastavnici Sveučilišta u Zagrebu ne komentiramo političke teme ali teško je povjerovati u vašu tvrdnju da je Jakov Sedlar ‘diskreditiran’ i da ima ‘proustaške stavove’. Naime, radi se o umjetniku koji je za svoje radove nagrađivan na nizu hrvatskih i svjetskih festivala, uključujući i nagradu na jednom od najvažnijih festivala uopće: Filmskom festivalu u Veneciji, gdje je nagrađen za film ‘Jeruzalemski sindrom’ 2004. (u filmu igraju Martin Sheen, Charlotte Rampling, Macualay Culkin…). Prije nekoliko mjeseci, osim Nagrade grada Zagreba, dobio je i u Tel Avivu nagradu za svoj rad. Osim toga u ovome trenutku on završava film ‘Laž koja nije umrla’, o knjizi ‘Protokoli sionskih mudraca’, najantisemitskijoj knjizi ikada napisanoj. Za to su ga angažirale kompanije iz Izraela i USA. Mislim da je nemoguće da se za ekranizaciju te teme angažira netko tko bi zastupao takve stavove, a da film plaćaju izraelski i američki Židov – napisao nam je Bošnjak.

Bošnjaka smo pitali i kako komentira da se na sjednici njegova vijeća nije pojavio nitko iz Kulture SC-a.

- Očekujem da će kolege iz Kulture uskoro imenovati svog predstavnika u Programsko vijeće pa da zajedno nastavimo raditi još bolje na dobrobit naših studenata – rekao nam je Bošnjak.

S druge strane, Nataša Rajković Novostima kaže da je Bošnjakov tretman zaposlenika Kulture SC-a, ali i nje same zlostavljački do te mjere da ni tužba nije neizgledna opcija.

- Mi nemamo kolegije. Ni na jedan upit mi ne odgovara, a zatrpava nas nevjerojatnim zahtjevima. To traje duže od godinu dana. To je mobing. Opcija je da to rješavamo i sudskim putem. Oni ugrožavaju naše radne ugovore. Uopće ne razumiju da prema Zakonu o radu imamo prava koja oni sustavno krše i ugrožavaju. Nevjerojatno je da nemamo nikakav nadzor i rada uprave. Najgore od svega je to što je zakon evidentno na našoj strani i to bi moglo koštati Studentski centar – rekla je za Novosti Nataša Rajković.

Poručuje kako se nadaju pomoći i prestanku izbjegavanja odgovornosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Ne možemo s nekim tko ne igra po pravilima, zapravo ih ni ne poznaje, razgovarati o pravilima. Nama netko treći treba objasniti što se tu događa, a netko treći je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ovaj problem je u njihovoj nadležnosti. Ukoliko država želi promijeniti pravila i standarde, onda to država jasno mora reći. Ako ih ne zanimaju ni kultura niti s njome povezani europski fondovi, onda to moraju reći. Reći: mi to gasimo i to je to, a ne se pretvarati kao da ih se to ne tiče. Sve se ovo događa a vrijeme njihova mandata i od toga ne mogu pobjeći – kaže Rajković.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na to samo odmahuju rukom, a na naša pitanja o sastavu Bošnjakovog Programskog vijeća preskočili su dati odgovor. Napominju jedino da Vijeće nije osnovano prema njihovom naputku.

- Programsko vijeće nije osnovano prema naputku MZO-a. Temeljem Odluke o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, navedeno je u nadležnosti Sanacijskog vijeća te molimo da se u svezi Vašeg upita obratite sanacijskom ravnatelju – rečeno je Novostima iz Ministarstva HNS-ove Blaženke Divjak.

Novosti su odgovore pokušale dobiti i od predsjednika Sanacijskog vijeća SC-a Dragana Krasića koji nas je samo uputio na glasnogovorništvo i poručio da nema nikakvih komentara.

- Prema svim službenim dokumentima razvidno je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nadležna institucija za odluke Sanacijskog vijeća još od mandata ministra Željka Jovanovića – u nevjerici nam kaže Nataša Rajković nakon što smo je upoznali s odgovorom ministarstva.

Od Bošnjaka smo tražili i komentar nesudjelovanja na sjednici predstavnika Ministarstva kulture, na što nam je odgovorio kako nije ovlašen komentirati rad Ministarstva.

- Ministarstvo kulture neće imati svog predstavnika u Programskom vijeću ustanove nad kojom ne obavlja osnivačka prava – rečeno je Novostima iz Ministarstva kulture.

Zanimljivo, u odgovoru Novostima, iz Ministarstva kulture poručili su da su više navrata intervenirali zbog tretmana Kulture u SC-u, iako rad SC-a nije pod njihovom nadležnošću.

- Ističemo kako smo zbog problema vezanih uz nerazumijevanje položaja kulture u SC-u u više navrata tijekom godine razgovarali sa sanacijskim upraviteljem SC-a, Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Sveučilištem u Zagrebu. Status kulture iznimno je važan, stoga je bitno da na odgovarajući način bude ustrojen unutar Studentskog centra – poručuju iz Ministarstva kulture. Njihove navode potvrdila je i Nataša Rajković.

Baš kao i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, komentara na imenovanje Jakova Sedlara iz Ministarstva kulture nema.

- Na osnivanje i saziv Programskog vijeća, nemamo komentara - poručili su nam.

Komentara zato ima jedno od najcjenjenijih suradnika Kulture SC-a, Oliver Frljić.

- To je samo nastavak Hasanbegovićeve desno-konzervativne revolucije. Pao je HAVC, pada HNK, ovo je novi cilj. Sedlar je postavljen tamo s ciljem da onemogući naš rad i dovede do smjene Nataše Rajković – siguran je Frljić u komentaru za Novosti.

1/4