Novosti

Društvo

Nema kuće čiji krov nije oštećen

Nevrijeme i tuča teško poharali Požeštinu, najviše je stradala općina Jakšić gdje su uništeni poljoprivredni usjevi, vjetar je odnio krovove s kuća, a oštećena je i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

U petak je jako nevrijeme praćeno grmljavinom i tučom poharalo područje Požeštine, a velike štete bilježe se i u općini Jakšić u čijim selima nema krova koji nije oštećen, dok je od usjeva i voćnjaka ostala samo neprepoznatljiva biljna masa.

- Jednom riječju - apokalipsa. Najviše je stradalo selo Treštanovac u kojem živim i gdje nama kuće bez oštećenog krova - izjavio je za Novosti Zoran Vujasinović, predsjednik VSNM-a općine Jakšić, čije je kuća također stradala.

- Selo je nacionalno mješovito i u njemu u dvjestotinjak kuća živi oko 270 stanovnika, a kako je nevrijeme došlo s bosanske strane, s te su strane stradali i krovovi, ali ne samo oni, nego i prozori, vrata,, automobili i radni strojevi, pa i gospodarski objekti u kojima se drže stoka i perad. Usjevi su kao da je njima prošao malčer ili valjak kilometarske dužine, tako da se ne može raspoznati ni što je ječam čije je žetva počela ni što je pšenica čija je žetva trebala početi ovih dana. Kukuruz je sasječen, voćnjaci su neprepoznatljivi, a sa stabala je ostrugana i kora - naglašava Vujasinović i dodaje da je šteta stopostotna.

- Crkva Vaznesenja Gospodnjeg je također oštećena, jer su joj stradali prozori, ali je još više stradao parohijski dom čiji je krov obnovljen prije nekoliko godina, a sad je uništen 70 posto. Ovih dana potpisan je ugovor o kapitalnim investicijama za unutrašnje uređenja parohijskog doma, ali sad će ta sredstva morati biti prenamijenjena jer je prioritet obnova krova - naglašava Vujasinović.

Zahvalan je načelniku Općine Ivici Kovačeviću koji je odmah nakon nevremena došao da obiđe sela pogođena tučom. Ažurni su bili i lokalni vatrogasci koji su odmah nakon nevremena za prvu ruku počeli pokrivati krovove najlonom, kako neka nova kiša ne bi prodirala u kuće.

Područja općine u petak navečer obišla je i županica Antonija Jozić, a u subotu ujutro i zamjenik županice Nikola Ivanović. Tom prilikom Jozić je ukazala na velike štete na poljoprivrednim kulturama u Jakšiću, Pleternici i Kutjevu, ali se podaci još prikupljaju.

U subotu ujutro na pogođeno područje Požeštine došli su i nadležni ministri iz vlade – potpredsjednik Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović kako bi razgovarali s predstavnicima vlasti, a izvjesno je da će za to područje biti proglašeno stanje elementarne nepogode.

U samoj Požegi, koju je prije dvije sedmice također pogodila nepogoda, ima mnoštvo oštećenih krovova i automobila kojima su najčešće stradali vjetrobrani, a tuča je obrstila i drveće po ulicama. Srećom, nije bilo povrijeđenih, štete se zbrajaju, a u naselja pogođena nevremenom izašle su i dežurne službe.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više