Novosti

Politika

Nezasitna inflacija

Turistička sezona je bila fantastična, pa očekujemo povećanje plaća barem u tolikoj mjeri da pokrije inflaciju. Vlada je stabilna, kao i financije, pa je za očekivati da se borimo za svoje članstvo, kaže sindikalistkinja Nada Lovrić

Large lovric

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Ukupno jedanaest sindikata javnih službi i dalje čeka odgovor na dopis nedavno poslan premijeru Andreju Plenkoviću kojim su zatražili da novo kolektivno pregovaranje o usklađivanju plaća započne prije sredine ovog mjeseca, kako bi očekivano povećanje bilo vidljivo već na plaćama za rujan.

Osnovica za javne i državne službe povećana je za četiri posto u travnju ove godine, pa iznosi 6.286 kuna bruto, no inflacijom koja se trenutno popela na 12,3 posto poništeno je navedeno usklađivanje plaća. To povećanje, prema izračunu sindikata, iznosi na kraju tek 2,7 posto. Zato će sindikati zatražiti povećanje osnovice za izračun plaća od 10 posto.

- To je donja granica kojom bismo pokrili inflaciju za ovu godinu - kaže za Novosti Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske koji okuplja više od deset tisuća članova.

- Što se tiče sindikalne strane, mi smo vidjeli prezentirane podatke po kojima je realni rast BDP-a u drugom kvartalu iznosio 7,7 posto u odnosu na lani, ali u tu stopu rasta nije bila ukalkulirana inflacija. No turistička sezona je bila fantastična, pa očekujemo povećanje plaća barem u tolikoj mjeri da pokrije inflaciju. Treba istaknuti da je ovom trenutku Vlada stabilna, niti je u prvom mandatu niti je u prvih sto dana, a stabilno se pune financije, pa je za očekivati da se borimo za svoje članstvo - kaže sindikalistkinja.

Dodaje da je teško očekivati da pregovori s Vladom započnu do 15. ovog mjeseca, ali je važno da ih druga strana ne razvlači nakon 20., jer članak 49. temeljnog kolektivnog ugovora propisuje da će se do kraja rujna pristupiti pregovorima o visini osnovice za 2022. u skladu s ekonomskim okolnostima i kretanjima gospodarskih pokazatelja. Svako kršenje tog ugovora, nastavlja sindikalistkinja, već je temelj za pokretanje štrajka, a sindikati sigurno neće dozvoliti razvlačenje pregovora. Naravno da smo je odmah upitali o mogućim štrajkovima, o čemu se također šuška u slučaju da kola krenu nizbrdo.

- Da li će trebati dići ljude u štrajk, ne znam, a da li će ih biti lako dići, vjerujem da hoće - jasna je Nada Lovrić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više