Novosti

Kultura

Novo priznanje za kolumnistu Novosti Sinana Gudževića

Za knjigu kolumni iz Novosti 'Maksimir i Mirogoj' Sinan Gudžević dobio je nagradu 'Mirko Kovač' koja će mu biti svečano dodijeljena u subotu u Rovinju

Pygask42uspw8dcfl442psabqzk

Sinan Gudžević

Sinan Gudžević, kolumnist Novosti, dobitnik je ovogodišnje nagrade 'Mirko Kovač' za najbolju knjiga eseja 'Maksmir i Mirogoj' (Fraktura, 2018.), sastavljenu od kolumni iz Novosti. Nagrada će mu biti svečano dodijeljena u subotu, 28. rujna, u rovinjskom kinu Gandusio kao dio završnog programa Šestih dana Mirka Kovača koji će se od četvrtka održavati u tom gradu. 

Žiri je u kategoriji najboljeg romana izabrao Josipa Mlakića i njegovu knjigu 'Skica u ledu' (Fraktura, 2018.). Nagrada za najbolje djelo mladog autora ide Kristini Gavran za 'Gitaru od palisandra' (Disput, 2018.), dok će priznanje za najbolji scenarij dobiti Ivan Salatić za film 'Ti imaš noć' (Meandar film, Nikšić, Non-Aligned Films, Beograd, 2018.). 

Tako je odlučio žiri na zasjedanju u Beogradu 24. kolovoza 2019. birajući između najboljih radova objavljenih u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji tokom 2018. godine. Ove godine žiri su činili Predrag Antonijević, Vlaho Bogišić (predsjednik), Enver Kazaz i Dragan Radulović. Izbornici za pojedine kategorije bili su Mića Vujičić (roman), Tomislav Brlek (esej), Srđan V. Tešin (djelo mladog autora) i Bruno Kragić (scenarij).

Dani Mirka Kovača bit će svečano otvoreni u četvrtak, 26. rujna u 19 sati u Multimedijalnom centru grada Rovinja uz razgovor s Mlakićem koji će moderirati Seid Serdarević. U petak, 27. rujna u 11 sati, također u Multimedijalnom centru, predstavit će se zbornik 'Dana Mirka Kovača' uz sudjelovanje Envera Kazaza, Dragana Markovine i Katarine Luketić. Nešto kasnije, u 13 sati, predviđen je razgovor s Kristinom Gavran, a u 18 sati sa Sinanom Gudževićem. Iste večeri u 20 sati slijedi projekcija filma 'Ti imaš noć' i razgovor sa scenaristom Ivanom Salatićem, koji vodi Bruno Kragić. U subotu, 28. rujna u 12 sati u MMC-u je sjećanje na Borku Pavićević. Sudjeluju Ivan Čolović, Vladimir Tabašević, Sinan Gudžević, Svetislav Basara, Vlaho Bogišić, a moderira Srđan V. Tešin.

Među dobitnicima nagrade za najbolji esej prošlih godina bili su Svetlana Slapšak, Svetislav Basara i Ivan Čolović.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više