Novosti

Kronika

O Srbima Čepina

U prostoru Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek održana je promocija knjige "Običaji i govor Srba u Čepinu", autora Zorana Miškovića, doktora medicine iz Osijeka

Large %c4%8cepin

Knjiga Zorana Miškovića

U prostoru Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek održana je promocija knjige "Običaji i govor Srba u Čepinu", autora Zorana Miškovića, doktora medicine iz Osijeka.

- Kao dete koje je odraslo u selu Čepinu jer moja baka živi tamo, slušao sam priče o običajima, a nakon što sam pročitao knjigu Milenka Vasiljevića o običajima voćinskog kraja, probudila se želja da i ja napišem ovu knjigu. Radi se, nažalost, o zajednici koja je pred izumiranjem kao i običaji, a ovo je moj doprinos da se otrgnu od zaborava – priča 29-godišnji autor koji se istraživanjem istorijske građe Srba u Osijeku i okolini bavi od 2012. godine, nastavljajući tradiciju svog dede, poznatog osječkog prote Lazara Miškovića i svog oca lekara Milorada Miškovića.

Prvi Srbi u Čepinu spominju se u drugoj polovini 15. veka, a masovno se doseljavaju nakon Velike seobe Srba 1690. godine. Njihov život je bio usko vezan za pravoslavnu crkvu. Hram posvećen Svetom Arhangelu Mihailu dva puta je rušen, za vreme Drugog svetskog rata i 1992. godine kada je miniran. Danas je Srba u tom selu kod Osijeka svega 500, upola manje nego pre 90-tih, a protojerej Aleksandar Đuranović, paroh osječki i administrator parohije u Čepinu, posećuje oko 80 pravoslavnih domova.

- Ova knjiga doprinosi očuvanju nacionalnog i verskog identiteta preostalih Srba u Čepinu i našim nastojanjima da ono što smo nasledili od naših predaka pokušamo da sačuvamo za one koji će doći posle nas. Na jedan čudesan način se počela ostvarivati i obnova porušenog hrama, iako je to za mnoge već bila završena priča - rekao je Đuranović dodajući da se završetak izgradnje očekuje iduće godine. Knjiga "Običaji i govor Srba u Čepinu" štampana je u izdanju Srpske kulturne zajednice iz Borova.

- Običaji u selima sa srpskim stanovništvom na ovom prostoru su slični, ali je Zoran Mišković prikupio zanimljive podatke i fotografije što smo ocenili vrednim da se štampa kao publikacija. Iako su mnogi običaji izumrli, a i broj Srba se  smanjio, važno je da se zapiše da smo postojali na ovom području – zaključuje predsednica udruženja Sretenka Čaović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više