Novosti

Politika

Odbor za Ustav pozvao na zaštitu dostojanstva žrtava ustaškog režima

Nakon gotovo dva sata rasprave iza zatvorenih vrata, saborski Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno je donio zaključak da spomen-ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu vrijeđa žrtve nekadašnjeg logora kao i sve žrtve ustaškog režima

Bhrid4lx2cnvfsetr2i77w85t2o

(foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Nakon gotovo dva sata rasprave iza zatvorenih vrata, saborski Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je jednoglasno donio zaključak da spomen-ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu vrijeđa žrtve nekadašnjeg logora kao i sve žrtve ustaškog režima, ali i kojim poziva ‘nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će zaštiti dostojanstvo žrtava’, izvjestila je N1 televizija.

U zaključku se izrijekom ne navodi da Odbor za Ustav smatra ili traži da se ploča s ustaškim pozdravom ukloni, a kao glavni razlog za to nameće se HDZ-ov otpor prema takvoj formulaciji. Naime, novinarka N1 televizije Ana Benačić, u razgovoru s potpredsjednikom Odbora za Ustav SDP-ovim Peđom Grbinom doznala je da je upravo HDZ odbio dati suglasnost za tako napisan zaključak. No Grbin smatra kako je i ova formulacija dovoljna za daljnje postupanje i uklanjanje ploče.

- Ne mogu reći što će nadležna tijela odlučiti u svakom individualnom slučaju. Za mene je to uklanjanje ploče u slučaju Jasenovca, a svako drugo tumačenje nije u skladu s ovim zaključkom - rekao je Grbin za N1.

Donošenje zaključka komentirao je i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

- Velika je stvar da su se svi usuglasili oko toga da prisustvo te ploče predstavlja vrijeđanje žrtava ustaškog režima i Jasenovca. Usuglasili smo se da državna tijela poduzmu radnje kako bi vrijeđanje dostojanstva, posebno u Jasenovcu, bilo otklonjeno - kazao je.

Potom je upitan hoće li se najprije mijenjati zakonodavni okvir, a zatim i ukloniti sporna ploča.

- Zaključak je kompleksniji od onoga koji je donio SDP, ali i od mog zaključka i od HDZ-ovog. Napravljen je jedan koji obuhvaća što treba obuhvaćati, uključujući i zaduženje vlasti da osiguraju zaštitu dostojanstva žrtava na tom mjestu. To je mnogo više od onog što se očekuje po toj stvari. Teško da ovlasti Odbora mogu biti direktnije i veće od ovoga što je izraženo u sklopu zaključka. On nije mogao narediti nikome ništa, samo iskazati traženje, prema Vladi. A sve je prisutno u zaključku – rekao je Pupovac.

Podsjetimo, jučerašnja sjednica Odbora za Ustav prekinuta je nakon dvoipolsatne rasprave, a konsenzusa nije bilo ni nakon njezina nastavka iza zatvorenih vrata pa je dogovoreno da se nastavi danas. Oporba je najprije predložila da se Vladu pozove na skidanje ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, a o kojoj su prve prije deset dana izvijestile ‘Novosti’.

Kako javlja N1, zajednički zaključak Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav postignut je kao kompromisno rješenje među prijedlozima koje su ponudili SDSS-ov Milorad Pupovac i saborski zastupnici SDP-a te HDZ-a, a u konačnici glasi ovako: ‘Postavljanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, s riječima ‘Za dom spremni’ u grbu Udruge, vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Odbor poziva nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac. Potaknut raspravom, Odbor poziva Vladu Republike Hrvatske da utvrdi pretpostavke za institucionalno pravni okvir unutar kojeg će se riješiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava.’

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više