Novosti

Kronika

Oсвeштaн дунaвски крст

Грaд Вукoвaр финaнцирao oбнoву вeрскoг симбoлa: Бoгojaвљeнски крст у Вукoвaру пoдигнут je крajeм 19. вeкa. Зa врeмe рaтa 1991. гoдинe je oштeћeн

34y6xx5ujb9j1qu8edsmxiffl34

Skup na obali Dunava

U Vukovaru je na praznik Bogojavljenja osveštan obnovljeni krst koji se nalazi na obali Dunava u blizini nekadašnjeg istoimenog hotela. Osveštanju krsta čiju je obnovu finansirao Grad Vukovar, prethodila je liturgija u Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja koju su služili vukovarski sveštenici Saša Kuzmanović, Miljen Ilić i Vukašin Cvetojević, a zatim i bogojavljenska litija gradskim ulicama.

- U svakom krstu je utisnuto božje čovekoljublje. Svaki krst ma gde se nalazio znak je i simbol spasenja i izbavljenja. Tim istim krstom, tom istom silom pobeđena je smrt i Hristos nam donosi spasenje i vaskrsenje - istakao je protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović, prvi paroh vukovarski, obraćajući se okupljenima koje je pozvao na zajedništvo i širenje bože ljubavi.

- Svedoci smo stradanja i razapinjanja ovog mučeničkog grada, ali isto tako svedoci smo i njegove obnove i svojevrsnog vaskrsenja. Ali, ako ne budemo obnavljali duše naše i naše celokupno biće, uzalud nam je onda ova materijalna obnova, uzalud je da obnavljamo krstove i hramove, zgrade i kuće, ako nemamo ljubavi i ako ne budemo čovekoljupci po ugledu na Gospoda Boga. Danas je ovaj krst podignut i možemo da kažemo kao na praznik Vozviženja časnog krsta: ‘Krst je uzdignut, uznesimo se i mi zajedno s njim’. Uznesimo naše biće ka Gospodu, uznesimo i srca naša i duše naše i popravljajmo se na bolje. Ne odlažimo taj momenat u našim životima. Neka on bude danas!’, istakao je paroh Kuzmanović i zahvalio Gradu Vukovaru i njegovim čelnicima što su obnovili krst izrazivši nadu i u buduću uspešnu saradnju na dobrobit svih žitelja. Svečanosti je u ime Grada Vukovara prisustvovala zamenica gradonačelnika Ivana Mujkić. Među mnogobrojnim Vukovarcima bili su i brojni predstavnici srpske zajednice. ‘Ovo je veliki događaj za srpski narod u Vukovaru i okolini, a ovaj krst je još jedan od simbola našeg vekovnog postojanja na ovom prostoru’, istakla je saborska zastupnica Dragana Jeckov i pozdravila odluku vukovarskih gradskih vlasti da finansiraju njegovu obnovu.

Bogojavljenski krst u Vukovaru podignut je krajem 19. veka. Sam krst je bio visine 255 centimetara, a na njemu je bilo oslikano Raspeće Hristovo, dok je na postamentu bila ikona Bogojavljenja tj. Krštenja Hristovog. Za vreme rata 1991. godine krst je oštećen i od njega je ostao samo postament sa delovima ograde oko njega. Obnova i osveštanje bogojavljenskog krsta ujedno znači i obnovu bogojavljenske litije koja će od ove godine na taj praznik biti redovno održavana, a razmišlja se i o oživljavanju običaja plivanja za Časni krst.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više