Novosti

Kultura

Pero za Đikića

Ovu nagradu su dobili mnogi do kojih držim pa sam ponosan što sam se našao među njima. Tako sam ušao u društvo za koje osjećam da mu pripadam, kazao je Ivica Đikić prilikom primanja nagrade ‘Kočićevo pero’

Ivica Đikić, glavni urednik ‘Novosti’, uvrstio se na poduži spisak dobitnika nagrade ‘Kočićevo pero’ koju već 20-ak godina dodjeljuje Zadužbina ‘Petar Kočić’.

Đikić je nagradu dobio za roman ‘Ponavljanje’ odlukom žirija u kojem su bili direktor Zadužbine Nikola Vukolić, književnik Miljenko Jergović i književni kritičar Mladen Vesković.

- ‘Ponavljanje’ je priča o suvremenom čovjeku koji se sve teže snalazi u valovima života, zahvaćenog općim otuđenjem i dehumanizacijom - rekao je Vukolić na uručenju nagrade, koje je upriličeno na zagrebačkom sajmu knjiga ‘Interliber’.

Podsjetio je da se nagrada dodjeljuje za visoka dostignuća u suvremenoj književnosti i odanosti ljepoti Kočićeve ideje i misli. Naglasio je da je nagradu dobilo dobro napisano djelo koje posjeduje dvije naglašene kvalitete: zanimljivost pripovijedanja i literarno umijeće.

- Čitajući knjigu, imao sam osjećaj da čitam lirski dnevnik. Čini mi se da je roman dugo nastajao i onda je jednostavno grunuo kao rijeka obasjana čudesnim sjajem. Riječ je o djelu koje pruža gustu isprepletenost odnosa zbog čega nas donekle podsjeća na antičku dramu koja u sebi objedinjuje jedinstvo likova, mjesta i vremena. Kada neko djelo u doba opšte svjetske pomutnje uspije zaokupiti našu pažnju, uzbuditi nas i bar nakratko ispuniti svjetlostima nove nade, onda je to valjani dokaz da je upravo umjetnost baklja koja će nas sačuvati od tame - dodao je Vukolić.

Po riječima urednika knjige Nenada Rizvanovića iz Naklade ‘Ljevak’, ‘Kočićevo pero’ je otišlo u prave ruke.

- ‘Ponavljanje’ je hrabar eksperiment: roman se sastoji od inovacija, eksperimentiranja, odličnog pripovijedanja i neobične konstrukciji koja je vrlo disciplinirano izvedena. Jako je važno da se nagrađuju knjige koje ne ponavljaju poznate obrasce, već pokušavaju uspostaviti nove paradigme - objasnio je Rizvanović.

Ivica Đikić je prilikom uručenja kazao da mu je ova nagrada draga iz više razloga.

- Prvenstveno mi je draga jer njome ulazim u društvo za koje osjećam da mu i pripadam. Ovu nagradu su dobili mnogi do kojih držim i koje volim pa sam ponosan što sam se našao među njima – kazao je Đikić.

Svečanosti su prisustvovali Boris Dežulović i Predrag Lucić, dugogodišnji Đikićevi kolege i prijatelji, koji su simbolički učestvovali u uručenju nagrade.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više