Novosti

Kultura

Počinje jubilarno izdanje Liburnia Film Festivala

Svjetskom premijerom dokumentarnog filma ‘Nonna’ Maria Pućića, u ponedjeljak, 21. avgusta u Opatiji će biti otvoreno 15. izdanje Liburnia Film Festivala

Xpc1ejn7da54ooc4rrcmqi3zv0g

Svjetskom premijerom dokumentarnog filma ‘Nonna’ Maria Pućića, u ponedjeljak, 21. avgusta uvečer na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji bit će otvoreno jubilarno 15. izdanje Liburnia Film Festivala. Tokom pet dana bit će prikazana 33 dokumentarna filma, od kojih 22 u konkurenciji, četiri izvan konkurencije u produkciji kuće ‘Restart’, kao i sedam filmova u popratnom programu.

Među filmovima koji će biti prikazani prve večeri su i ‘Život od milijun dolara’ Roberta Zubera koji prati događaje nakon humanitarne kampanje za liječenje Nore Šitum i borbu njenih roditelja da saznaju što se dogodilo s tada prikupljenim novcem te ‘Parada’ Arijane Lekić - Fridrih koji prati atmosferu obilježavanja 20. godišnjice vojne akcije Oluja.

Osim njih, bit će prikazan i film ‘White Trash’ Sunčice Ane Veldić o zagrebačkoj deponiji Jakuševac na kojoj se okupljaju galebovi, kao i ‘Buffet’ Gorana Devića o zadnjoj sedmici rada jednog lokala kao paradigmi propasti sisačke industrije.

Od ukupnog filmskog programa organizatori ističu i filmove ‘Trst, Jugoslavija’, talijansko-hrvatsko-bosansku koprodukcija Alessia Bozzera, mozaik priča i svjedočanstava o omiljenoj šoping destinaciji svakog građanina Jugoslavije, ‘Dragi susjedi’ Nebojše Slijepčevića koji prikazuje suživot Zagrepčana i tražilaca azila iz zemalja Afrike i Bliskog istoka, ‘Kika’ Mirne Zgrabljić koji prikazuje uobičajenu radnu večer mlade striptizete i ‘Dom’ Zdenka Jurilja koji prati aktiviste Živog zida na deložacijama.

Prvog dana festivala bit će održana tribina ‘Opatija i Europska prijestolnica kulture’ na kojoj će se s predstavnicima Društva Rijeka 2020 i opatijskim kulturnim djelatnicima, kao i svim zainteresiranima za temu pričati o ulozi Opatije u projektu Rijeka EPK 2020 i budućoj kulturnoj politici ovog grada. Dan kasnije slijedi tribina ‘Audiovizualni sektor u PGŽ uz predstavljanje Kvarnerske filmske komisije’, dok će 25. avgusta biti prikazan film ‘Gazda‘ Daria Juričana koji će održati case study pod nazivom ‘Kako se postaje gazda’. Svakog dana bit će održavana i ‘Kavu s autorom’’ koju će moderirati filmski kritičar Vladan Petković.

O dobitnicima neke od šest festivalskih nagrada odlučivat će međunarodnih peteročlani žiri kojeg čine Veton Nurkollari, programski direktor prizrenskog DokuFesta, Igor Bezinović, autor nagrađivanih filmova ‘Blokada’ i ‘Kratki izlet’, Vasja Bibič, voditelj slovenske tvrtke Demiurg specijalizirane za art film i distribuciju dokumentaraca, Jelena Maksimović, dobitnica nekoliko nagrada za montažu i asistentica na Fakultetu za medije i komunikacije u Beograd i Eva Kraljević, nagrađivana zagrebačka snimateljica i redateljica dokumentaraca ‘Lijepo mi je s tobom znaš’ i ‘The World Is So Big out There’.

Festival se zatvara uz plesnu fuziju jazza i balkanskih ritmova koju donose makedonski gitarist Toni Kitanovski & Cherkezi Orchestra. Kako je najavljeno, cijena dnevne karte je 15, a za sve vrijeme trajanja festivala 30 kuna.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više