Novosti

Kultura

Posrnula brodogradnja u fokusu 17. Liburnia Film Festivala

Publika u Opatiji će uz 19 recentnih hrvatskih dokumentaraca u konkurenciji, od kojih će četiri imati svjetske premijere, moći vidjeti i deset filmova izvan konkurencije i u off programu

5tkjliqwa1m59h0caxwn7ulqtrc

Oliver Sertić, direktor festivala Liburnia (foto Petar Glebov/PIXSELL)

Vodeća tema ovogodišnjeg, 17. po redu izdanja festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala, koji se održava od 26. do 30. avgusta na maloj ljetnoj pozornici u Opatiji, bit će posrnula brodogradnja u Hrvatskoj. Publika će, osim 19 recentnih hrvatskih dokumentaraca u konkurenciji, od kojih će četiri imati svjetske premijere, moći vidjeti i deset filmova izvan konkurencije i u off programu. Osim projekcija, sastavni dio festivala su i edukacija, razgovori o filmu i muzički program, kaže u razgovoru za Novosti direktor festivala Oliver Sertić.

- Od ovogodišnjeg izdanja očekujemo da publika bude zadovoljna filmovima koje smo odabrali i da se skrene pažnja na uništenu brodogradnju jer smo tome posvetili ovogodišnji festival. Prikazivanjem nekoliko filmova na temu brodogradnje iskazat ćemo barem simboličku posvetu. Inače, filmovi su kao i uvijek raznoliki, ali se trudimo da ih bude što više angažiranih i na socijalne teme. Pokušavamo probrati ono što je najbolje u ovoj godini, rekao je Sertić.

- Dobar program je sve teže sastaviti, bez obzira što ima sve više autora. Vidjeli smo više od 80 filmova. Usprkos uzlaznom trendu, kvaliteta oscilira. Osim odabranih, još pet-šest filmova je moglo ući u program, ali nije zbog ograničenosti programskih termina, ovisno o njihovoj dužini. Velik broj filmova se u socijalnom smislu veže za ratove, poput ‘U slučaju rata’, čiji smo mi koproducenti. Zapravo svi fašizmi koji su rasuti na našim prostorima posljedica su onog što se događalo 90-ih, rekao je Sertić.

- Za razliku od lani, ove godine nema koprodukcija sa Srbijom, osim dokumentarca ‘Tusta’ Andreja Korovljeva o jednom od najvećih frontmena punk-rock scene čija je premijera bila u Motovunu, a mi smo treći festival koji ga prikazuje, tako da riječka pankerska ekipa može vidjeti svog idola, rekao je Sertić, ističući da prikazivanje tek po jedne koprodukcije s Češkom i Italijom govori o koprodukcijskom potenciju Hrvatske koji je uništen i koji se mora ponovo dizati.

- Imamo dobru posjećenost između 200 i 500 ljudi po projekciji, tako da nemamo razloga biti nezadovoljni posjetom koja će, vjerujem, i ove godine biti dobra.

Sertić je naglasio da su svjetske premijere filmovi ‘Baka’ Borne Zidarića, ‘Hipokritovi sinovi’ Antona Mezulića, ‘Nihilist’ Renate Lučić i ‘Pluf!’ Elvisa Lenića, a među filmovima spomenuo nagrađivane dokumentarce ‘Na vodi’ Gorana Devića i ‘Susjedi’ Tomislava Žaje, kao i dva jednominutna filma Zvonimira Rumboldta ‘Izlazak radnika iz tvornice’ i ‘Ulazak vlaka u stanicu’ koji, referirajući se na istoimene filmove braće Lumiere upozoravaju da u Hrvatskoj danas i nema tvornica iz kojih radnici mogu izaći niti vlakova koji u stanice mogu ući.

Program izvan konkurencije čine filmovi posvećeni brodogradnji, filmovi u produkciji Restarta i oni nastali na Školi dokumentarnog filma. Program će svečano zatvoriti eksperimentalni film iz 1978. - ‘Automati želja’ Alda Paquole, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara ‘Vladimir Vuković’ za životno djelo.

Na drugoj festivalskoj lokaciji u Vili Antonio izvan konkurencije bit će prikazani petominutni filmovi o malim hrvatskim mjestima ‘Poštovana predsjednice’ Daniela Pavlića i ‘Prijateljstvo s Trokutom’ Vladimire Spindler.

Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival uz udruge Restart i Delta, partner je Festival Opatija, a festival podržavaju HAVC, Zaklada Kultura nova, Grad Opatija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i drugi.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više