Novosti

Politika

Pokret otrova

Subotnji prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije planiran je s početkom na Trgu žrtava fašizma, a završetkom na Markovom trgu i trebao bi predstavljati svojevrsnu kulminaciju pritiska usmjerenog prvenstveno na saborske zastupnike i zastupnice HDZ-a

Osv3vehd65bt7ba7qnj80f6o7mc

Širom nacije protiv ratifikacije (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Na vrata HDZ-ove središnjice u Zagrebu udarnim ovnom obrušit će se ove subote ultrakonzervativne udruge, udovice ratnih veterana i desna unutarstranačka opozicija Andreju Plenkoviću, a sve uz blagoslov Katoličke crkve. Najavljeni prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, međunarodnog dokumenta kojim se želi postići sustavnija zaštita žena od nasilja, planiran je s početkom na Trgu žrtava fašizma, a završetkom na Markovom trgu i trebao bi predstavljati svojevrsnu kulminaciju pritiska usmjerenog prvenstveno na saborske zastupnike i zastupnice HDZ-a, ali i ohrabrivanja onih koji su se već izjasnili kao protivnici ratifikacije Konvencije.

Organizacija prosvjeda nastavak je aktivne kampanje ultrakonzervativnih udruga koje se i ovog puta ujedinjuju u ostvarivanju zajedničkog cilja unatoč određenim neslaganjima ili sukobima iz prošlosti

Prosvjedna parada dezinformatora, manipulatora i njihovih pobornika, bude li brojna, zasigurno će i dodatno otežati poziciju premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića jer se pitanje ratifikacije Konvencije koju zagovara već tjednima koristi za pokušaje destabilizacije njegove pozicije u stranci i Vladi. Organizacija prosvjeda nastavak je aktivne kampanje ultrakonzervativnih udruga koje se i ovog puta, baš kao u slučaju održavanja homofobnog referenduma o definiciji braka ili u slučaju iščekivanja odluke Ustavnog suda o zakonu o abortusu, ujedinjuju u ostvarivanju zajedničkog cilja unatoč određenim neslaganjima ili sukobima iz prošlosti.

Prva, navodno građanska inicijativa protiv Istanbulske konvencije, koja je osnovana u listopadu prošle godine, predstavila se javnosti na konferenciji za medije pod nazivom ‘Istina o Istanbulskoj’. Nakon tog predstavljanja članovi i članice te inicijative održali su od prosinca 2017. do ožujka 2018. tribine u čak 17 gradova: Sinju, Šibeniku, Splitu, Sisku, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Puli, Bjelovaru, Karlovcu, Dubrovniku, Osijeku, Slavonskom Brodu, Đakovu, Vinkovcima, Virovitici i Varaždinu. Podrška Katoličke crkve toj inicijativi vidljiva je u izjavama Hrvatske biskupske konferencije i u pomoći u organiziranju tih tribina. Crkva to čini ustupanjem prostora, ali i time što brojni govornici na samim tribinama dolaze iz redova Crkve. Zagovaranje stopiranja ratifikacije Konvencije na tim je tribinama eksplicitno transfobno, manipulativno i bazirano na lažnim informacijama. Pokazuju to i riječi kojima se predsjednik ultrakonzervativne stranke Hrast Ladislav Ilčić obratio okupljenima u Splitu: ‘Mi svi trebamo raditi na tome da informacija i istina o ovome dođe do svih. Treba reći ne! Neprihvatljivo je u Istanbulskoj konvenciji da definira ‘rod’ kao društveni konstrukt i varijablu neovisnu o spolu, o biološkoj stvarnosti. Ovo je borba za naš identitet. U mnogim zemljama su na snazi ili će biti izglasani zakoni prema kojima će promjena spola biti moguća na temelju izjave. Zakon u Kaliforniji zabranjuje riječ ‘mama’ i ‘tata’, već koristi pojmove ‘roditelj 1’ i ‘roditelj 2’.’

Ta je inicijativa ujedno i kreatorica letka ‘Istina o Istanbulskoj’ u kojem su sadržane ključne točke koje se na tribinama izlažu, a za koje je u više navrata dokazano da propagiraju notorne neistine o postojanju takozvane rodne ideologije. Uz Ilčićevu političku stranku Hrast, koja je članica te prve inicijative, te cijeli niz podržavajućih organizacija, okosnicu napada na Konvenciju predstavljaju Zaklada Vigilare Vice Batarela i udruga Grozd kojom trenutno predsjeda Ilčićeva sestra Kristina Pavlović.

Inicijativa se, nakon što je Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović najavio referendum o Istanbulskoj konvenciji, naglo preimenovala u ‘Inicijativu za referendum o Istanbulskoj konvenciji’. Upadljivo je među članstvom te inicijative nedostajala Željka Markić sa svojom udrugom U ime obitelji. Propagandni portal te udruge Narod.hr krajnje je skromno izvještavao o inicijativi, a Željka Markić sama je održala predavanja u nekoliko gradova u Hrvatskoj. No sa zahuktavanjem rasprave o ratifikaciji Konvencije i otvorenim protivljenjem HDZ-ovaca politici premijera Andreja Plenkovića, sve snažniju podršku prosvjednoj akciji, ali i najavljivanom pokušaju još jednog referenduma o ljudskim pravima, počela je iskazivati i sama Markić.

Uz aktivno zagovaranje stopiranja ratifikacije u brojnim medijskim gostovanjima, Željka Markić ovog je tjedna mailom odaslanim na bezbrojne adrese poticala građane i građanke da svoje neslaganje izraze HDZ-ovim stranačkim tijelima i saborskim zastupnicima. Na isto je poticao i Vice Batarelo, a oboje su svojim porukama priložili kontakt adrese na koje bi se građani trebali obratiti. Predočen je i tekst koji se predlaže za slanje saborskim zastupnicima, a koji glasi: ‘Protivim se Istanbulskoj konvenciji i tražim od Vas da glasujete protiv njezine ratifikacije u Saboru. Ovo je za mene i moju obitelj vrlo važno pitanje i zato ću pratiti kako ćete glasovati i na temelju toga odlučiti hoću li Vam dati povjerenje na sljedećim izborima.’

Da su primili e-mailove tog i sličnog sadržaja ovog tjedna potvrdili su, uz predsjednika saborskog kluba HDZ-a Branka Bačića i potpredsjednika Sabora Željka Reinera, i brojni drugi HDZ-ovci. Službeno organizaciju subotnjeg prosvjeda nije preuzela opisana grupa, već ad hoc osnovana inicijativa ‘Hrvatska protiv Istanbulske konvencije’ koju je pokrenula Rozalija Bartolić, sve aktivnija predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Bartolić se proteklih mjeseci proslavila kao prosvjednica protiv filma ‘Ministarstvo ljubavi’ i govornica na prosvjedu braniteljskih udruga prilikom nedavnog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Da službeno organizaciju na sebe preuzima ta novoosnovana inicijativa Novostima je potvrdila i sama Kristina Pavlović, predsjednica udruge Grozd, koja je naglasila da se dvije inicijative međusobno podržavaju. Iz tog razgovora doznajemo i da se organizacije okupljene u referendumsku inicijativu ne žele, kako kažu, naći u situaciji postavljanja krivog referendumskog pitanja te stoga čekaju završetak saborske procedure.

‘Ako uletimo usred procesa u Saboru, onda ne znamo koje je točno referendumsko pitanje. Situacija najprije treba biti čista’, rekla nam je Kristina Pavlović.

Čim se dakle situacija raščisti, od ultrakonzervativnih udruga i stranaka možemo očekivati još prljaviji nastavak igre.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više