Novosti

Preporuke: serije

Čuvari

Jedna od najboljih prošlogodišnjih mini-serija pretvorila je kultni crtani roman Alana Moorea u televizijski ekvivalent antitrampovskih uličnih nereda, a priča o njoj može se ispričati kroz tri ključne scene

Uvodna scena

S dvadeset i šest nominacija, HBO-ova mini-serija ‘Čuvari’ (2019.) vodi uoči predstojeće 72. dodjele nagrada Emmy. ‘Čuvari’ su nominirani u kategoriji izvanredne mini-serije, kategoriji izvanredne glavne glumice (Regina King), izvanrednog glavnog glumca (Jeremy Irons), izvanrednog sporednog glumca (Yahya Abdul-Mateen II), izvanredne sporedne glumice (Jean Smart), izvanrednog scenarija (Damon Lindelof i Cord Jefferson) i izvanredne režije (troje redatelja za tri različite epizode). Druge prilike za nominaciju neće biti. Damon Lindelof (‘Izgubljeni’, ‘Preostali’) televizijsku je ekranizaciju stripa Alana Moorea i Davea Gibbonsa iz 1986. završio s devet epizoda, najavivši da nastavka serije neće biti. Bila je to jedna od tri Lindelofove autorske odluke kod ekranizacije stripa koji je Time svojedobno uvrstio na listu sto najboljih romana na engleskom jeziku objavljenih nakon 1923. Druga je bila da polovina scenarističkog tima bude crna, a polovina ženska. I treća da se rasizam u Americi 2019. godine postavi kao središnja tema serije. Ovo su tri ulaza u središnju temu.

Godina je 1921. Crni dječak u kinu gleda film o crnom šerifu Bassu Reevesu, dok majka na pijanu prati projekciju. Izvan kina eksplozije, avion nadlijeće i bombardira crnačku četvrt Greenwood u Tulsi, Oklahoma. Po ulicama leže mrtvi, gradom kruže pljačkaši i ubojice u bijelim kukuljicama. Majka i otac u vojnoj uniformi bježe s dječakom. Skriven u automobilu, dječak promatra divljanje bijele rulje. Ostaje bez svijesti. Budi se pored prevrnutog auta, roditelji su mrtvi, u daljini gori Tulsa. Pokolj u Tulsi, o kojem su desetljećima šutjeli i počinitelji i žrtve, čini prvih deset minuta prve epizode ‘Čuvara’.

Njemačka propaganda

Godina je 1918. Američki vojnici, mnogi crni među njima, pristigli su u Francusku. ‘Što je demokracija, crni momci?’, diktira gospođici Mueller njemački oficir. Propagandni leci lete iznad kolone američkih vojnika, padaju im u crne ruke: ‘Uživate li ista prava kao bijelci u Americi… Smijete li u kinu sjediti gdje sjede bijelci?’ Pobjedonosni crni američki vojnik vraća se s njemačkim letkom u Ameriku. Letak pronalazi njegov maloljetni sin.

Kukuljica pravde

Godina je 1938. Dječak koji je u kinu gledao nijemi film o crnom šerifu, dječak koji je u domu pronašao očev letak, dobio je značku kadeta u policiji Tulse. Klanovci u policiji pozvat će ga na vožnju, u policijskom autu koji za sobom vuče dva crna leša. Inicijacija u bjelačku policiju za crnog kadeta lažno je linčovanje. Iz njega će se roditi Kukuljica pravde: prvi američki maskirani borac za pravdu i superheroj. Njegovi znakovi prepoznavanja bit će kukuljica i uže za vješanje oko vrata…

Rekli smo, godina je 2019., fokusna točka Lindelofove serije; kvalitativno neujednačene, ali povijesno jasno kontekstualizirane. Želite li dobiti uvid u fašistički i rasistički potencijal Trumpove Amerike, HBO-ova serija u kojoj se alternativna povijest miješa s činjeničnom, a zamaskirani superheroji s Klanovcima i Sedmom konjičkom, lupit će vas ravno u lice. ‘Čuvari’ su televizijski ekvivalent protupolicijskih i protutrumpovskih uličnih nereda.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više