>

novosti logo

Rabljena sedmica: Blaženi Davor

Davor Šuker mogao bi se kandidirati za sveca Katoličke crkve. Ne samo što su poreznici utvrdili da je lani učinio čudo – zaradio 600 hiljada kuna, a potrošio više od 12 milijuna – nego se i slikao na Pavelićevu grobu, što ga čini više nego podobnim

Kalendar

Tog davnog 12. prosinca ove godine Republika Hrvatska odlučila je kapitalizirati mukotrpno stjecan međunarodni ugled. Dvanaesti prosinca ući će u udžbenike kao dan kad je Republika Hrvatska rekla povijesno NE! Ne ulasku Srbije u Evropsku uniju dok ne riješi sporna pitanja, a njih, naravno, ne manjka. Uvijek lucidni ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier informirao je općinstvo da je Hrvatska među zemljama ‘koje još nisu podigle rezervu za poglavlja 26. Obrazovanje i kultura’. Kad nam ovako pametan čovjek gostuje u rubrici, šteta ga je još malo ne citirati. ‘Hrvatska traži dodatna objašnjenja od Europske komisije’, napomenuo je i hitro se proglasio optimistom, pa je takav, optimističan, odlučio Srbe malo utješiti izjavom da bi Hrvatska blokadu ‘mogla podići vrlo brzo, možda već početkom sljedeće godine. Naravno, potrebna su dodatna objašnjenja Komisije koja je u stalnom kontaktu sa Srbijom’, razložio je podsjetivši na značaj obrazovanja nacionalnih manjina. Hrvatska ima primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku, prenijeli su upućeni mediji, Srbija je počela prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenima pripadnicima hrvatske zajednice, ‘dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi’. Jedanaest dana kasnije, Stiera zatičemo na konferenciji za novinare u Zagrebu. Hvali se deblokadom Srbije, pozdravlja aneks sporazuma koji su potpisali srpski ministar obrazovanja i predstavnici hrvatske manjine. Uopće, Stier je cvao od sreće zbog gigantskog napretka Srbije postignutog za tričavih jedanaest dana. Odjednom nema više razloga za blokadu, ni potrebe za dodatnim objašnjenjima, odjednom su svi udžbenici prevedeni i prilagođeni, ‘a u vezi sa srednjom školom’ radi se u tri smjene.

Između blokade i deblokade čelne osobe hrvatske vlade imale su nekoliko nesumnjivo senzualnih razgovora sa svjetskim diplomatima. Plenkovića je nazvao i američki potpredsjednik Joe Biden te mu, vjerojatno, objasnio kako je pitanje srpskog pridruživanja EU-u važnije od hrvatsko-srpskih nadjebavanja. I eto, sljedeća godina u kojoj će Hrvatska, prema najavama Plenkovića i Stiera, deblokirati Srbiju, nastupila je već 23. prosinca. Koji će ući u udžbenike kao dan kad je Republika Hrvatska rekla povijesno DA! U međuvremenu, psi tragači nastavljaju uzaludnu potragu za ugledom Hrvatske u svijetu.

Uspjeh

Iz uvodne vijesti moglo bi se zaključiti kako Hrvatskoj u kontaktima s inozemstvom baš i ne ide, međutim ima i pozitivnih primjera. Kako javlja prijestolnički tisak, Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, na Instagramu je objavila fotografiju s Djedom Mrazom snimljenu na zagrebačkom Adventu. Prema istom izvoru, njezina je objava oduševila ‘brojne pratitelje na Facebooku’. Uz fotografiju, predsjednica je objavila božićnu čestitku koju u cijelosti prenosimo: ‘Svim na zemlji mir, veselje.’ Braaaavoooo.

Celibat

O božićnim propovijedima. Vlado Košić, sisački biskup, govorio je o lustraciji i ‘verigama jednoumnog i nasilnog sustava’ u kojem smo živjeli, Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, pitao se mirimo li se ‘s time da se obitelji razgrađuju, da se brakovi razaraju, da djeca nemaju okrilja zdravog odrastanja’, Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, požalio se zbog sve slabije uloge oca u društvu te zato što ‘na gubitak uloge oca utječe mentalitet koji se očituje u izjednačavanju neprirodnih zajednica s normalnom obitelji’, dok je Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, primijetio da zbog odlaska mladih istok Hrvatske demografski izumire… Celibat, očito, ostavlja ozbiljne posljedice.

Turudić

Na zatvorenoj sjednici Državno sudbeno vijeće ponovno je izabralo Ivana Turudića za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda. Turudić, poznat po presudi Ivi Sanaderu u slučajevima Ina-MOL i Hypo, ali i po vrlo vatrenim antivladinim izjavama dok je na vlasti bio SDP, izabran je nakon nekoliko krugova glasanja. Pobijedio je omjerom 6:2. Još su se kandidirali Krešimir Devčić, Jasna Smiljanić, Ratko Šćekić, Tomislav Juriša, Oliver Mittermayer i Lana Peto-Kujundžić. Ante Šprlje, ministar pravosuđa, ranije je pozitivno ocijenio programe kandidata Šćekića i Devčića, no njegov stav ne obavezuje DSV. Turudiću je ovo drugi mandat. Njeguje lijepo prijateljstvo sa Zdravkom Mamićem, zbog čega je uskočki predmet protiv Mamića i brata mu Zorana odlukom Vrhovnog suda prebačen u Osijek. DSV je odlučivao u krnjem sastavu, jer Sabor još nije imenovao dvoje svojih predstavnika u to tijelo.

Kandidat

Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, ispunjava jedan važan uvjet za sveca: čini čuda. Prošle je godine dva puta posudio novac za jamstvo Mariju Mamiću, ukupno oko 12 milijuna kuna – sedam plus pet, što ne bi bilo čudo vrijedno naše pažnje da poreznici nakon temeljite pretrage nisu otkrili kako uz ovih 12 milijuna bivši hrvatski golgeter ima još barem milijun kuna izdataka koje nije moguće opravdati prihodima. Uglavnom, lani je zaradio oko 600 tisuća kuna – godišnja plaća u HNS-u od 340 tisuća kuna plus prihodi iz inozemstva – a potrošio 1,5 milijuna kuna. I još onih 12 milijuna za Mamića. HNS je objavio priopćenje o Šukerovoj imovini kao rezultatu ‘svjetske karijere’, u što treba uvjeriti i sumnjičave poreznike. Dotad, ima se smatrati kandidatom za sveca. A i slikao se na Pavelićevu grobu što mu, prema standardima Crkve u Hrvata, može samo ojačati poziciju.

Čestitka

Nekadašnja HDZ-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Margareta Mađerić postala je državna tajnica iako nema visoku stručnu spremu; Miro Kovač, donedavni ministar vanjskih poslova, za dva mjeseca u Hrvatskom saboru potrošio je 46 hiljada kuna na putne troškove, HDZ-ovci u Vrgorcu nazivaju Most kriminalnom organizacijom, Dubrovčani će smeće voziti u 880 kilometara udaljenu Gunju, Vlada iseljava Stipu Mesića iz ureda bivšeg predsjednika, Jurica Prskalo, odavno smijenjeni šef Hrvatskih autocesta, s tri optužnice nad glavom vraćen je sudskom odlukom na posao i očekuje odštetu od 2,4 milijuna kuna, a sve pametno i zanimljivo što je ovog tjedna izjavio Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, mogli ste pročitati u ovoj rubrici. Sretna 2017.

1/1