Novosti

Politika

Razum i logika umjesto strasti

‘Srpska zajednica u Hrvatskoj ima vrlo ambiciozne planove i snažnu aktivnost. Treba da vidimo na koji način Ministarstvo može da potpomogne aktivnosti srpske zajednice ‘, rekao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Srbije prilikom posjete Zagrebu

Razvoj kulturne suradnje Srbije i Hrvatske, povrat kulturnog blaga iz Srbije u Hrvatsku i pomoć srpskoj zajednici u Hrvatskoj, bile su teme posjete ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića i njegovih suradnika Zagrebu.

Vukosavljević i hrvatska kolegica Nina Obuljen Koržinek, izjavili su da je povrat kulturnih dobara u Hrvatsku pri samom kraju. Iz Srbije u Hrvatsku je od 2001. do 2018. godine vraćeno ukupno 29.885 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, crkve, manastire i arhive. Preostale veće cjeline za povrat odnose se na riznice manastira Krka i Šibenika za što, kako smatra Vukosavljević, treba osigurati preduslove.

Dvoje ministara razgovaralo je o predstojećoj sjednici Međuvladine mješovite komisije za manjine koja će biti održana tokom februara u Zagrebu. Pohvalili su suradnju u okviru Savjeta ministara kulture jugoistočne Evrope gdje se naglasak stavlja na suradnju vezanu za važnost muzeja u društvu, njihovu ulogu u zaštiti i promociji kulturnog blaga. Istaknute su dobra suradnja i razmjena gostovanja kazališta, književno-kulturne veze i razmjene pisaca koje imaju za cilj razvijanje kulturnih i književnih odnosa.

- Razgovaralo se i o izradi Programa kulturne suradnje na temelju potpisanog bilateralnog Ugovora, kao i o mogućoj razmjeni odabranih izložbi suvremene umjetnosti - ističu iz hrvatskog Ministarstva kulture.

Prije razgovora s ministarkom, gost iz Beograda sreo se s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj na čelu s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem.

- Srpska zajednica u Hrvatskoj ima vrlo ambiciozne planove i snažnu aktivnost. Treba da vidimo na koji način Ministarstvo može da potpomogne aktivnosti srpske zajednice koja ima brojne projekte, a čije se aktivnosti ne odnose samo na Zagreb, nego i na druge sredine gdje Srbi u Hrvatskoj žive. Imamo dosta planova, dosta zajedničkih podudarnosti i ciljeva. Pomoći ćemo koliko god je to moguće, kao što smo pomagali i ranije - izjavio je Vukosavljević za Novosti nakon sastanka.

Govoreći o konkretnim projektima, ministar je izdvojio ideje kako da se stručno pomognu KUD-ovi i kako da se pozorišna razmjena s manjim predstavama ostvari u Donjem Lapcu i u Kninu. Komentirao je i proces vraćanja kulturnog blaga srpskih manastira u Hrvatsku.

- To je pitanje dvostrano. Povratak tog blaga mora biti prema dogovoru koji je postigla Mešovita međudržavna komisija i uz stvaranje razumnih preduslova, kao što je adekvatan smeštaj. Ne vidim prepreke procesu, koji može biti ostvaren u skladu s dogovorima koji su Hrvatska i Srbija u tom pogledu ranije napravile - podvukao je ministar Vukosavljević.

Sastanku su prisustvovali čelni ljudi SNV-a, ZVO-a, ‘Prosvjete’, ‘Privrednika’, SDF-a, Omladinske mreže mladih Srba u Hrvatskoj i Sportskog društva Srba u Hrvatskoj. U razgovoru s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem bilo je riječi o uspostavljanju bolje suradnje na kulturnom polju između Zagreba i Beograda.

- Kad zdrav razum i logika progovaraju umjesto strasti, Srbija i Hrvatska postižu bolje rezultate u međusobnoj suradnji, ocijenio je ministar Vukosavljević. Posjetu Zagrebu ministar je zaključio posjetom Srpskoj opštoj pravoslavnoj gimnaziji ‘Katarina Kantakuzina Branković’.

- Prilikom posjete ministar je bio oduševljen modernim zdanjem, sreo se s učenicima i mitropolitom Porfirijem, bio na jednom školskom satu i interesirao se za program rada škole, njene specifičnosti i rezultate. Ponudio nam je otvorena vrata svog ministarstva za susret i pomoć - rekao je za Novosti direktor škole protojerej stavrofor Slobodan Lalić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više