Novosti

Politika

Saborski Odbor za medije raspravljat će o HRT-ovim tužbama protiv novinara

Tematsku sjednicu o HRT-ovim tužbama protiv drugih medija i novinara zatražilo je šestero zastupnika opozicije koji su članovi saborskog Odbora za medije

5lt4vz69fvyq74tkh3l8usq0idw

Sjednica će se sazvati na prijedlog Bojana Glavaševića iz Kluba nezavisnih zastupnika (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Šestero saborskih zastupnika iz redova opozicije, koji su članovi Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, zatražit će da to saborsko tijelo održi tematsku sjednicu o sudskim tužbama koje Hrvatska radiotelevizija podiže protiv drugih medija, novinarki i novinara, kao i strukovnog Hrvatskog novinarskog društva, o čemu možete više čitati u novom broju Novosti koje od petka možete pronaći na kioscima.

Bojan Glavašević iz Kluba nezavisnih zastupnika potvrdio je za Novosti tu informaciju, kazavši da se svih šestero opozicijskih zastupnika složilo da zatraže raspravu o ovom pitanju. Osim njega, tu su potpredsjednik Odbora Nenad Stazić (SDP) te članovi Goran Beus Richembergh (GLAS), Nikola Grmoja (Most), Darko Parić (SDP) i Damir Tomić (SDP). Za sazivanje sjednice potrebna je barem trećina članova Odbora koji ukupno ima 13 zastupnika.

O problemu HRT-ovih tužbi, u kojima često traže astronomske iznose kao naknadu zbog povrede ugleda i časti, na Twitteru se oglasio i vođa grupacije liberala u Europskom parlamentu (ALDE) Guy Verhofstadt. Istaknuvši kako je sloboda medija temelj slobodnog društva, ocijenio je da je posljednji primjer pritiska HRT-a na vlastite novinare neprihvatljiv. ‘Javna televizija mora povući tužbe i prestati s pritiskom na svoje zaposlenike i Hrvatsko novinarsko društvo’, napisao je i naglasio kako vodstvo javne televizije treba ozbiljno shvatiti zabrinutost međunarodnih profesionalnih organizacija koje su upozorile na eroziju ugleda HRT-a

Na današnjoj sjednici Vlade u vezi s tužbama protiv novinara i uredništava oglasila se i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je predložila uvođenje Vijeća za medije, kako bi se smanjio pritisak na medije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više