Novosti

Intervju

Sandra Kasunić: Anticivilno društvo

Poruka ministru rada Marku Paviću je jasna: spriječite daljnje urušavanje civilnog društva i prestanite opstruirati proces donošenja Nacionalne strategije, kaže stručna suradnica u GONG-u

Gptu5ttpwl03c1yghdr01lgjcyo

Sandra Kasunić

Zašto su organizacije civilnog društva poslale pismo ministru rada Marku Paviću?

Poslali smo zajedničko otvoreno pismo kako bismo apelirali na Ministarstvo rada da napokon pošalje Vladinom Uredu za udruge očitovanje na Nacionalnu strategiju za razvoj civilnoga društva od 2017. do 2021. Zbog nepostojanja Nacionalne strategije proces razvoja civilnog društva i dalje stagnira, a dodjela financijskih sredstava organizacijama civilnog društva postaje sve problematičnija jer od početka 2017. ne postoji dokument koji bi odredio strateške ciljeve Hrvatske za djelovanje organizacija civilnoga društva. Poruka ministru je jasna: spriječite daljnje urušavanje civilnog društva, prestanite opstruirati proces donošenja Nacionalne strategije i pokažite istinsku volju za stvaranje poticajnog okruženja.

Zašto se zaustavlja donošenje strategije?

Potpuno je nejasno zašto Ministarstvo rada opstruira proces donošenja strategije, s obzirom na to da je nacrt strategije izrađen u participativnom procesu u kojem je i samo ministarstvo učestvovalo. Nakon što je javno savjetovanje zaključeno u rujnu 2017. i nakon što je Ured za udruge objavio izvješće o savjetovanju te zatražio od svih involviranih očitovanje, ministarstvo je započelo s opstrukcijom. Prema navodima Ureda za udruge, Ministarstvo rada već godinu dana ne reagira na požurnice.

Kakve su posljedice za organizacije civilnog društva?

Djelujemo bez temeljnog dokumenta, što znači da se neke ključne aktivnosti ne mogu provesti jer novac za njihovu provedbu nije osiguran. A nije vjerojatno ni da će involvirani javni akteri u financijskoj projekciji rezervirati sredstva u proračunu za sljedeću godinu za provedbu strategije koja nije donesena. Izgleda da smo sa strategijom zakasnili i za 2019. i da će se primjenjivati najranije od 2020., a dotad će se provedba programa Europskog socijalnog fonda odvijati netransparentno. Sve upućuje na to da Vlada nije zainteresirana za civilno društvo i da ga želi strateški destabilizirati. U situaciji u kojoj je trenutno država, kao civilno društvo moramo se oduprijeti štetnim tendencijama jer se samo kao snažno, glasno i borbeno civilno društvo možemo suprotstaviti antidemokratskim i neokonzervativnim tendencijama.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više