>

novosti logo

Piše Nikola Bajto

Stop, policijo

Istup politiziranog bivšeg glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića protiv politiziranog bivšeg glavnog tužitelja Mladena Bajića nije bez težine

Bivši ravnatelj policije Oliver Grbić u emisiji Osječke televizije ‘Svjedok Gordana Malića’ prošle je nedjelje prozvao bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića zbog zaustavljanja istraga u međusobno povezanim aferama ‘Dalta’ i ‘Kamensko’ 2011. godine, tvrdeći da je Bajić na taj način štitio medijskog tajkuna Ninoslava Pavića i da je u tome imao podršku predsjednika Ive Josipovića.

Grbić je postao glavni ravnatelj sredinom 2009. godine, dogovorom između tadašnjeg premijera Ive Sanadera, koji je dva tjedna kasnije podnio svoju čuvenu ostavku, i tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, a smijenjen je koncem 2011., na prvoj sjednici vlade Zorana Milanovića. Nakon što se nova premijerka Jadranka Kosor početkom 2010. godine politički obračunala sa Sanaderom, intenzivirale su se istrage Državnog odvjetništva s kojim je surađivala policija pod kontrolom Karamarka i njegove desne ruke Milijana Brkića, kojeg je postavio za Grbićevog zamjenika. Iako su policija i DORH surađivali u progonu HDZ-ovaca iz Sanaderovog kruga, Grbića su pratile optužbe da pokušava progon HDZ-ovaca izbalansirati podizanjem kaznenih prijava protiv SDP-ovaca, dok je Karamarko završio ministarski mandat kadrovskim unapređenjima kojima je pokušao vezati ruke svojem nasljedniku Ranku Ostojiću.

Međutim, ni Bajićevo Državno odvjetništvo nije bilo lišeno optužbi za progon isključivo ‘političkih mrtvaca’ i manipuliranje tajmingom, pa sadašnji istup politiziranog bivšeg glavnog ravnatelja protiv politiziranog bivšeg glavnog tužitelja nije bez težine. Tim više što je Grbić govorio o dvjema aferama koje je nekoliko medija otkrilo i u dobroj mjeri rasvijetlilo puno prije policije. Upravo su ‘Novosti’ još početkom 2010. godine otkrile da je Ninoslav Pavić 2008. novcem koji je dobio u transakcijama s Agrokorom Ivice Todorića za pet milijuna eura kupio tvrtku Dalta od suradnika Miroslava Kutle, a kasnije te godine, kada je izbila afera s propašću tvrtke Kamensko, ‘Novosti’ i portal Index.hr razotkrili su mrežu Kutlinih suradnika koji su preuzeli Kamensko. Tek nakon toga u priču se uključila Grbićeva policija, koja je utvrdila da je Kamensko preuzimano upravo novcem koji su Kutlini suradnici preko Dalte dobili od Pavića.

Unatoč policijskim i medijskim otkrićima, a pogotovo je Index intenzivno pratio sve rukavce te afere, tužiteljski progon upadljivo se zaustavio na sitnim ribama, dok je medijski tajkun Pavić ostao neokrznut unatoč pokušaju policije da i njega privede. Iz Grbićevog istupa u emisiji ‘Svjedok’ sada proizlazi da je Pavićevo hapšenje uoči parlamentarnih izbora 2011. godine zaustavio osobno Bajić, da bi smjenom vlasti sve daljnje policijske aktivnosti na toj aferi bile obustavljene. Na isti način je, premda Grbić u svojem istupu o tome nije govorio, u Državnom odvjetništvu potpuno zamrla istraga afere ‘Adriatica.net’, u kojoj se Pavić pojavljuje zajedno s Markom Vojkovićem, prijateljem predsjednika Josipovića.

No zato je Grbić govorio o nevjerojatno intenzivnim telefonskim kontaktima koje je policija u sklopu istrage o ‘curenju informacija’ utvrdila između Pavićevih medija i glavnog tužitelja Bajića, te između Bajića i Vojkovića, koji je paralelno komunicirao s Josipovićem. Za te tvrdnje Grbić u emisiji ‘Svjedok’ nije ni trebao podnositi dokaze, jer su policijski izvještaji o tome još lani objavljeni u medijima i nikada nisu bili dovedeni u pitanje.

Stoga, koliko god sadašnji medijski istup HDZ-ovog policajca Grbića bio vezan uz predizborni tajming, on je ipak potvrdio postojanje moćne interesne mreže oko represivnog aparata, u koju je upleten Bajić i u koju se ni njegov nasljednik Dinko Cvitan ne usuđuje taknuti.

1/1