Novosti

Politika

Tužiteljica Novosti postala savjetnica predsjednici

Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je Mirjanu Hrgu savjetnicom za strateške politike. Hrga je tužila Novosti zbog satiričnog osvrta na njenu zabrinutost za fizičku sigurnost predsjednice

14eh45yokcq8dxh7dkyszywbfm4

Hrga je poznato lice s televizijskih ekrana još iz vremena 1990-ih (foto Boris Šćitar/Večernji list/PIXSELL)

Ono što se prethodnih dana nagađalo, u petak je i potvrđeno: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je bivšu novinarku Mirjanu Hrgu savjetnicom za strateške politike. S funkcije savjetnika za unutarnju politiku smijenila je Matu Radeljića.

Hrga je poznato lice s televizijskih ekrana još iz vremena 1990-ih godina kada je vodila HTV-ovu emisiju ‘Motrišta’, pa se kasnije transferirala na Novu TV, potom na Al Jazeeru, da bi na kraju završila na RTL-u, koji je napustila da bi se bavila privatnim poduzetništvom.

U međuvremenu je tužila tjednik koji upravo čitate zbog satiričnog teksta Petra Glodića ‘Suicid iz zasjede’. Za nanesene duševne boli tražila je 40.000 kuna. Općinski sud u Zagrebu dao joj je za pravo i naložio Srpskom narodnom vijeću, kao nakladniku Novosti, da joj isplati traženu svotu uvećanu za 7.750 kuna sudskih troškova.

Povod za tužbu bio je Glodićev kritički osvrst na Hrginu zabrinutost za fizičku sigurnost predsjednice Republike na konferenciji o slobodi medija u Hrvatskom novinarskom domu gdje su aktivisti Radničke fronte izviždali predsjednicu, kao i njeno čuđenje Ivi Josipoviću zbog intervjua jednom srpskom mediju. Glodić je napisao da ‘Mirjana Hrga i dalje rutinski vozi na autopilotu iz vremena ‘Motrišta’, kad je bila među udarnim iglama Miljenka Manjkasa, okorjelog HDZ-ovog agitpropovca’. Dovođenje Hrge na RTL Glodić je nazvao ‘najvećim medijskim samoubojstvom u povijesti Hrvatske’.

Sutkinja Kolinda Kolar u nepravomoćnoj presudi povjerovala je iskazima Mirjane Hrge i njenog supruga Staše Stefanovića da joj je objavom teksta nanesena šteta. Tvrdila je da je progoni novinarska gerila i da joj se zamjera što se deklarirala kao ‘Hrvatica i katolkinja’ kao i da je zbog Glodićevog teksta imala problem uspostaviti autoritet novoj generaciji novinara kojima je bila nadređena na RTL-u, pa da ju je pogodio poziv kolege i dragog prijatelja iz Beograda, pa da joj je bilo neugodno hodati ulicom, da je primijetila neugodne poglede u kafiću u kojem pije kavu (‘Tamo sjede i oni koji čitaju srpske Novosti. Nakon objave teksta, primijetila sam neugodne poglede, a neke su osobe i vidno izbjegavale komunikaciju sa mnom. Tih dana mi je bilo užasno neugodno’), pa čak i od kumice kod koje inače kupuje na zagrebačkoj tržnici Dolac.

Zanimljivo, Hrga je Glodićev tekst prenijela na vlastitom Facebook profilu uz komentar ‘Simpa su mi ovi jurišnici. Nadam se da imaju dovoljno para da pokriju štetu ovakvog ‘odgovornog‘ novinarstva”, ali je na sudu tvrdila kako time nije aludirala na buduću dobit od tužbe, već da se radilo o ‘činu očajnika’.

Odvjetnica Novosti Lina Budak podnijela je žalbu na ovu presudu, smatrajući je nezakonitom, nepravednom i nepravičnom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više