Novosti

Društvo

У свjeтскoм врху

Mлaди Бoлмaнaц Дaркo Toмaшeвић, рoђeн 2004. гoдинe, тaкмичиo сe у три jуниoрскe дисциплинe нa Свjeтскoм jуниoрскoм првeнству у стрeљaштву и пoстигao зaпaжeнe рeзултaтe

Large darko tomasevic

Darko Tomašević u južnokorejskom Čangvonu

Hrvatski streljački savez poslao je na Svjetsko juniorsko prvenstvo u streljaštvu održano ovog ljeta u južnokorejskom milionskom gradu Čangvonu četveročlanu reprezentaciju u sastavu: vođa puta i trener Miroslav Turk, junior Darko Tomašević iz Streljačkog kluba "Bolman" te juniorke Estera Herceg iz kluba "Končar Zagreb 1786" i Anamarija Turk, članica "Zelenbora" iz Brezja u Međimurju.

S obzirom na veliku konkurenciju na tom prvenstvu, hrvatska reprezentacija postigla je vrlo dobre rezultate. Mladi Bolmanac, rođen 2004. godine, takmičio se u tri discipline te je u kvalifikacijama sa zračnom puškom na 10 metara osvojio 21. mjesto, dok je u miks-takmičenju (zračna puška) s Esterom Herceg osvojio 20. mjesto. S malokalibarskom puškom u trostavu na 50 metara Darko je postigao lični rekord, plasiravši se na 14. mjesto. A koliko je jaka bila konkurencija u toj disciplini, pokazuje i vrh tabele, na kojoj je prvi Francuz s 590 krugova, dok je Darko na 14. mjestu s 580 krugova. Trinaestoplasirani Kinez imao je isto krugova kao i Darko, a dvanaestoplasirani Norvežanin samo krug više.

Darko Tomašević već ima bogato međunarodno iskustvo. Prošle godine učestvovao je na Svjetskom prvenstvu u Kairu, prošle i ove godine na Grand priju u gradu Ruse u Bugarskoj, ove godine na Juniorskom svjetskom kupu u gradu Zul u Njemačkoj te na evropskim prvenstvima u Vroclavu (2020), Osijeku (2021), Hamaru (Norveška, 2022) i Talinu (2023), što je sve zabilježeno na njegovoj kartici na veb-stranici Svjetske sportske streljačke federacije (ISSF).

Zanimljivo je napomenuti da je i Darkov stariji brat Denis Tomašević (rođen 1998. godine) bio hrvatski reprezentativac u streljaštvu te da je učestvovao na svjetskim prvenstvima u njemačkom Zulu (2017) i Čangvonu (2018) te npr. na Svjetskom kupu u Pekingu (2019) i evropskim prvenstvima u Arnhemu (2015), Talinu (2016), Bakuu (2017) i Đeru (2018).

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više