Novosti

Politika

Uskrs u Zagrebu: Oprostimo i onima koji nas ne vole

Po ugledu na Hristosa zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole, već i neprijatelje, stoji u poslanici patrijarha Irineja koja je pročitana u sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjeg

Brojni pravoslavni vjernici proslavili su Uskrs u sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, gdje je liturgiju služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje sveštenstva i monaštva. Proslava najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika prošla je u znaku poziva na oproštaj svima, pa i neprijateljima. Obraćajući se vjernicima, mitropolit Porfirije naveo je da ljubav ima smisla samo ako nema kraja, kao i žrtva, inače se pretvara u svoju suprotnost.

- Svi smo jedna vrsta i jedan rod i to je nepokolebivo, sve ostalo je relativno. Na sve možemo da utičemo, osim na pripadnost ljudskom rod. Ko u sebi ne nosi mir i radost, taj je promašen, a od pobede nad smrću zavisi sve ostalo. Kad nema mira i radosti znači da nismo u ljudskom odnosu sa svim ljudima. Nema većeg kapitalističkog preduzeća nego što je rat koji donosi profit onima koji ga smišljaju i proizvode, a ostalima donosi nemir. Oni koji rat proizvode, proizvode i koncept humanitarnog; u jednoj ruci imaju oružje koje prodaju i ostvaruju profit, a u drugoj milosrđe kojim nastoje oprati svoju savest - rekao je mitropolit.

Tom prilikom đakon Dragan Radić pročitao je uskršnju poslanicu patrijarha Irineja. ‘Po ugledu na Hristosa zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole, već i neprijatelje’, stoji u poslanici. Patrijarh je pozvao vjernike da se u godini u kojoj SPC slavi svoj veliki jubilej, 800 godina autokefalnosti, mole za ‘punoću srpskog naroda koji živi u otadžbini i u rasejanju’.

‘Radujte se vaskrsenju Hristovom i u ljubavi i slozi čuvajte jedinstvo svete Crkve, ali nikad svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavljajte interesu crkve Hristove, kao ni sveopštem ljudskom dobru’, poručio je patrijarh Irinej.

Poručio je i da raznovrsna i bezbrojna razočaranja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju naše duše. ‘Svuda oko nas vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje. Ljude vrlinskog života klevetaju i progone. To se odvija, ne samo na ličnom i lokalnom planu, nego i u globalnim razmerama. Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćanstvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni sistemi vrednosti’, ističe se u poslanici. U tako izopačenom svetu, ukazao je patrijarh, ‘pravoslavni hrišćani su pozvani da svojim primerom svedoče, bližnjima i daljnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom’.

U poslanici je citirao svetitelja i vladiku Nikolaja Velimirovića, koji je rekao: ‘Da ne postoje reči oprosti mi i neka ti je prosto ljudski život bi bio potpuno nepodnošljiv.’ ‘Oprostimo jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hodajmo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo ljubav i njome živimo!’, naveo je patrijarh.

Liturgiji su prisustvovali ambasadori Srbije Mira Nikolić i Ruske Federacije Anvar Azimov, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, profesor Dejan Jović u ime Srpskog narodnog vijeća, predsjednik Privrednika Nikola Lunić i potpredsjednik Prosvjete Siniša Tatlović, kao i brojni srpski manjinski aktivisti.

Nakon liturgije upriličeno je druženje s vjernicima na kojem su mitropolit Porfirije, Tolnauer i Jović pozvali okupljene da iziđu na manjinske izbore 5. maja i izbore za Evropski parlament 26. maja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više