Novosti

Politika

Ustaško obilježje na grbu nogometnog kluba iz Podravine

‘Ne smatram da se radi o ustaškom obilježju’, kazao je Tihomir Janeković, predsjednik NK Udarnika iz Zablatje nedaleko od Legrada

3ylf0ru3hsnxvsgps8xt6uce3k6

Sporni grb četveroligaša iz Međimurja (foto Podravski.hr)

U srcu Podravine, u mjestu Zablatje nedaleko od Legrada, postoji nogometni klub Udarnik koji kao službeno znakovlje koristi veliko slovo ‘U’ koje neodoljivo podsjeća na zloglasno ustaško U. Unutar tog zlokobnog slova nalazi se i šahovnica s prvim bijelim poljem, piše Podravski list.

Napominju da je sporni grb osvanuo u srijedu na internetskim stranicama Općine Legrad, uz vijest da je klub koji se natječe u četvrtoj županijskoj ligi obilježio godišnjicu postojanja.

Pitanjem Podravskog o spornom grbu bio je zatečen SDP-ov načelnik Legrada Ivan Sabolić.

‘Da, sad vidim. Hmmm, to je nedopustivo, odmah ću naložiti da se ta vijest ukloni’, rekao je Sabolić nakon što je upozoren da se na općinskim stranicama nalazi vijest o skupštini NK Udarnika održanoj 9. veljače, a kao ilustracija objavljena je velika slika grba s ustaškim slovom U i grbom s prvim bijelim slovom.

Nakon nekoliko minuta, doista, grb je na općinskim internetskim stranicama zamijenjen fotografijom s klupske skupštine. No, zaboravili su maknuti isti grb iz vijesti koja je na službenim općinskim stranicama objavljena – prošle godine.

‘Dosad sam već bio na nekoliko skupština NK Udarnika, ali nikad nisam vidio taj grb. Doduše, vidio sam u svlačionici slovo U, ali nije bilo takvo. Čudno mi je to, klub je osnovan poslije Drugog svjetskog rata. Poslat ćemo dopis klubu i tražiti da promijeni grb. Ako to ne učine, tražit ćemo od Županijskog nogometnog saveza da se izjasni može li se klub s takvim grbom uopće natjecati’, rekao je Sabolić.

Općina Legrad financijski pomaže NK Udarnik, a upravo je u tijeku natječaj prema kojemu se novac dijeli.

‘U ovome trenutku nećemo ići toliko daleko da NK Udarniku zaprijetimo ukidanjem sufinanciranja ako ne promijene grb’, zaključio je načelnik.

Tihomir Janeković, predsjednik NK Udarnika upozorava kako dosad nije bilo baš nikakvih problema s klupskim grbom.

‘Nekad je također bilo slovo U, a u njemu crvena zvijezda. Zvijezdu smo zamijenili hrvatskim grbom tamo negdje 87. ili 88. godine, ne znam točno. Je li tada slovo U dobilo ‘uši’? Ne znam tko je to crtao. Ne smatram da se radi o ustaškom obilježju’, ustvrdio je on.

Više pročitajte ovdje

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više