Novosti

Kronika

Уз Meркур и Вeнeрa

Oдржaни двaнaeсти ‘Mилaнкoвићeви циклуси’ у Дaљу: Moдeлу плaнeтe Meркур придружилa сe Вeнeрa кoja крaси угao рoднe кућe нaучникa Mилутинa Mилaнкoвићa

Povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića (28. maj 1879 - 12. decembar 1958) u Kulturnom i naučnom centru koji nosi ime znamenitog Daljca, dvanaestu godinu zaredom upriličena je manifestacija ‘Milankovićevi ciklusi’.

Modelu planete Merkur, postavljenom prošle godine u okviru budućeg Milankovićevog planetarijuma, ove godine pridružila se Venera koja krasi ugao naučnikove rodne kuće u Dalju. Takozvana ‘svemirska soba’ bogatija je za model ‘Živi svet ledenog doba’, autora Aleksandra Petrovića iz Beograda, a u dvorištu je postavljena mala meteorološka stanica čiji je autor Dalibor Mesarić iz Astronomskog društva Osijek, inače voditelj astronomske sekcije u Milankovićevom centru.

Ovogodišnji dobitnik ‘Zlatne medalje Milankovićevih ciklusa’ je Andre Berže, 77-godišnji belgijski profesor i klimatolog koji se više od 40 godina bavi Milankovićevim naučnim dostignućima. Medalju mu je uručio Fedor Mesinger, akademik Srpske akademije nauka i umetnosti. Berže je, inače, od 2006. godine inostrani član SANU, odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke.

KNC ‘Milutin Milanković’ u Dalju, ove godine obeležava i deset godina rada. Prema rečima direktora ove ustanove Đorđa Nešića, kroz taj period održano je preko 300 kulturnih, naučnih i društvenih sadržaja, sa oko 30 hiljada posetilaca, učesnika programa i gostiju. Povodom ovog jubileja, dodeljene su plakete: Daliboru Mesariću i Radetu Manojloviću iz Osijeka, Radomiru Putniku iz Zemuna, Opštini Erdut, Komunalnom preduzeću Čvorkovac i Preduzetničko-razvojnom centru opštine Erdut. Plakete će naknadno biti uručene Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i Aleksandru Popoviću, nekadašnjem ministru za nauku i vere u Vladi Srbije koji je 2007. godine učinio prvi korak i obezbedio sredstva za obnovu Milankovićeve rodne kuće.

U muzičkom programu su učestvovali: Tanja Obrenović, mecosopran iz Teatra Madlenianum u Zemunu uz klavirsku pratnju Vere Milanković, profesorke muzike na Muzičkoj akademiji u Beogradu i Predrag Stojić - tenor kojeg je na klaviru pratio Igor Valeriu iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više