Novosti

Kultura

Virovitički festival reportaže

U Virovitici je proteklog vikenda uspješno završen prvi dio ovogodišnjeg, drugog po redu, ‘Fra Ma Fu’ festivala koji se održava u znak sjećanja na novinara Franju Martina Fuisa

Xeyadntbzfd0cajg99dume3s3rm

Lik Franje Martina Fuisa utjelovio je glumac Goran Koši

U Virovitici je proteklog vikenda uspješno završen prvi dio ovogodišnjeg, drugog po redu, ‘Fra Ma Fu’ festivala što su ga u znak sjećanja na virovitičkog novinara Franju Martina Fuisa (1908 - 1943) zajednički organizirali SINKO - Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice, te Hrvatsko novinarsko društvo uz partnerstvo grada Virovitice i Gradske turističke zajednice.

Ideja je potekla od našeg dopisnika iz tog grada Gorana Gazdeka, te Ivana Žade, a uz svesrdnu potporu predsjednika HND-a Saše Lekovića. Inače, naš kolega Gazdek, koji je urednik portala Virovitica.net i direktor tog festivala, za ovu je ideju ‘Festivala reportaže i reportera Fra Ma Fu’ nominiran za prestižnu turističku nagradu ‘Povelja Fest’ za godinu 2016. Nagradu je prije 35 godina utemeljila Europska federacija turističkih novinara sa sjedištem u Rimu. Ona se dodjeljuje pojedincima za njihovu izvrsnost i zasluge u razvoju turizma, a biti će dodijeljena u Solinu u sklopu Interstasa - Međunarodne smotre turizma, filma i krajobraza, koja se u tom gradu održava od 9. do 12. novembra.

U četiri dana prvog dijela Festivala održan je niz aktivnosti, a pedesetak novinara iz Hrvatske, te Bosne i Hercegovine upoznali su se s ljepotama Slavonije i Podravine, šireg virovitičko-pitomačkog kraja. Otvorene su i izložbe fotografija Tonija Hnojčeka i Mate Pejića, te su promovirane i njihove knjige,

Davor Schunk je izložio svoje fotografije s puta po Africi, održana je i svečana akademija u čast ‘Fra Ma Fua’, koji je sa 35 godina bježeći iz Zagreba u partizane u Otočac, zajedno sa petoricom kolega filmskih snimatelja, fotografa i novinara, stradao u avionskoj nesreći.

Održani su okrugli stol o položaju mladih novinara kao i radionice reportaže za mlade novinare. Virovitica se već brendira po svom poznatom novinaru, a gradska knjižnica dobit će njegovo ime.

Lik Franje Martina Fuisa utjelovio je virovitički glumac Goran Koši, a jednu od večera za prijatelje novinare priredili su domaći glumci Koši, Draško Zidar i Mijo Pavelko. Posjećeni su rodna kuća Petra Preradovića, vinske ceste, kao i obiteljska poljoprivredna i turistička gospodarstva, te obiteljsko poduzeće ‘Spider grupa’, koja proizvodi i prerađuje ljekovito bilje. Drugi dio festivala je na redu ovaj vikend.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više