Novosti

Društvo

Za tom spremni

Neoustaška literatura izložena na zagrebačkom sajmu knjiga: Među obiljem knjiga na Interliberu istaknuo se naslov Elvisa Duspare ‘Za dom spremni’

Ykdat8k0oailndtu1bps6j1f5wr

(foto Borna Filić/PIXSELL)

Na jednom štandu ovogodišnjeg Interlibera posjetitelji su mogli kupiti knjigu ‘Za dom spremni’. Riječ je o zbirci kolumni Elvisa Duspare, urednika mjesečnika Nacija i redovnog suradnika portala Dnevno.hr, koji u njoj veliča ustaški pozdrav tvrdeći, naravno, da je riječ o drevnom uskliku.

Duspara je zakupio štand za nekoliko svojih publikacija. Iako je naglasak dao najnovijoj knjizi ‘Krug zemaljski’ u kojoj promovira inovativnu teoriju da je Zemlja ravna ploha, veći interes čitatelja, posebno mlađih uzrasta, zabilježen je za publikaciju ‘Za dom spremni’. Mnoge je zaintrigirao kontroverzni naslov, iako se ni sadržaj ne razlikuje. Autor piše da Hrvati trebaju biti ponosni na ustašku odoru jer su njihovi preci ubijani zato što je ‘ta odora značila da si Hrvat’. Po njemu, nije normalno da Hrvatska slavi Dan antifašističke borbe jer je to dan ‘kada se skupina odmetnika oružano pobunila protiv legitimne države’. Jasenovac je nakon 1945. godine, jasno, bio komunistički logor. U kolumnama se Duspara bavi i suvremenim temama. Primjerice, on ne vjeruje da s Bliskog istoka dolaze izbjeglice, nego da je ‘na snazi jedna od najgenijalnijih vojnih taktika u povijesti čovječanstva gdje duhovno polupane zemlje same financiraju napredovanje neprijateljskih vojnika!’

Duspara nema nikakvih problema s naslovom knjige, osim što ju je Tisak odbio prodavati na svojim kioscima. To ga, međutim, nije obeshrabrilo. Štoviše, ispod usklika još je dopisao ‘Inat knjiga’. ‘Knjiga je dobila serijski broj te je uvrštena u katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, što znači da je sve po zakonu’, rekao nam je Duspara na štandu.

I doista, kad smo upitali MUP da komentira knjigu koja nosi uzvik zbog kojeg su posljednjih godina ispisali više desetaka prekršajnih prijava jer se nalazio na majicama, šalovima i drugim predmetima, nakon izlaska na teren odgovorili su nam da je tamo sve čisto. ‘Utvrđeno je kako je knjiga, prije stavljanja u slobodnu prodaju, prošla potrebne katalogizacije po pitanju CIP zapisa te se kao takva nalazi zavedena i dostupna u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb. S obzirom na navedeno, nisu utvrđeni elementi prekršaja niti kaznenog djela temeljem kojih bi policija dalje postupala’, poručili su iz policije, iz čega bi se dalo zaključiti da je za slobodno upražnjavanje ustaškog uzvika potrebno dobiti dozvolu nadležne institucije, pa tako i Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Iz NSK-a su nam pak očekivano odgovorili da knjižnice i knjižničari ne prosuđuju sadržaj građe koju prikupljaju, već su tu da ga obrađuju i čuvaju. ‘Knjižnice čuvaju djela potpuno oprečnih svjetonazora pohranjena kao dokument vremena, svjedočanstvo povijesnih okolnosti u kojima su nastala bez razlike, odvajanja ili izuzimanja’, poručili su iz NSK-a.

Odvjetnica Vesna Alaburić mišljenja je da objavljivanje knjige s ovakvim naslovom i proustaškim sadržajem ne mora nužno predstavljati kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju na diskriminatornoj, rasističkoj osnovi, ali ni prekršaj, ukoliko se ne koristi u kontekstu događaja kojim se remeti javni red i mir.

- Nedavno je IDS predložio izmjene Kaznenog zakona kako bi samo korištenje pozdrava ‘Za dom spremni’ bilo utvrđeno nedopuštenim i kažnjivim. Prijedlog, kao što znate, nije prihvaćen - istaknula je odvjetnica, dok su organizatori Interlibera poručili da ne odgovaraju za sadržaj knjiga na štandovima, iako dogodine ‘neće dopustiti promoviranje ovakvih ni sličnih tema’.

Za legitimiranje ustaškog pozdrava na svom službenom grbu HOS-u je trebalo gotovo deset godina. ‘Ravnozemljaš’ Duspara, kako sam sebe naziva, samo je poslao zahtjev nadležnoj biblioteci.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više