Novosti

Društvo

Zadarski jezik

U gradu koji živi od sezone do sezone, a u međuvremenu funkcionira tek kao gigantsko skladište, otvaranje novih radnih mjesta dođe kao scenarij dobre fikcije. Dok se građane tješi da s izgradnjom poduzetničkog inkubatora sve ide po planu, Zadar se lagano rastače – stečajnu farsu po stečajnu farsu

Large pxl 130615 10902857

Zadar (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Izgradnja nove zgrade poduzetničkog inkubatora na Bilom brigu u Zadru teče bez zastoja, javljaju lokalni mediji. Iduće bi se godine u 2000 metara četvornih trebali useliti poduzetnici i startupovi koji razvijaju inovativne proizvode. Gradnja inkubatora odvija se u sklopu projekta Inovativni Zadar, a voditeljica sektora potpore poduzetništvu Ana Odvitović najavljuje "poslovni prostor i modernu opremu za razvoj svojih projekata", sve to "uz sinergiju svih sudionika". Iz njenih najava doznajemo da u Zadru "raste interes za poduzetničke priče" i da se grad "prilagođava novim potrebama" pa je tako predviđen i prostor za digitalne nomade. Za zgradu se najavljuje da će "imati najmanje 100 radnih mjesta", što je tvrdnja koju urednici lokalnih medija izdvajaju u naslovima pa bi se čitatelji lako mogli zabuniti i pomisliti da će biti otvoreno stotinu novih radnih mjesta. A neće, niti jedno.

U gradu koji živi od sezone do sezone, a u međuvremenu funkcionira tek kao gigantsko skladište, otvaranje novih radnih mjesta dođe kao scenarij dobre fikcije. Dok se građane tješi da s izgradnjom poduzetničkog inkubatora sve ide po planu, Zadar se lagano rastače – stečajnu farsu po stečajnu farsu. Više od 20 godina nakon pokretanja, lani je okončan stečaj nad Zadarkomercom, firmom sa zavidnim brojem razriješenih stečajnih upravitelja koji su se nezakonito bogatili. Jesenas je pak gradonačelnik Branko Dukić na svečanosti u Zagrebu preuzeo ugovor za osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva kojim je za skoro tisuću zadarskih osnovnoškolaca osiguran školski obrok. Svečanost su mediji popratili, a doznali smo i cifre o milijunima iz europskog projekta koji je stajao iza čitave priče. O tisuću gladne zadarske djece i politici koja proizvodi siromaštvo nismo čuli – ništa. Baš je ovih dana sedam godina od pokretanja stečaja zadarske tvornice za preradu ribe Adria. Stotinjak radnica blokiralo je tih dana ulaz u tvornicu, na koji su izvjesile natpise "Tko radi umire od gladi" i "Zadre, probudi se".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više